Ezek a helyes gombócok pizzatésztából készülnek, csak nem nyújtjuk ki, és kenjük meg őket pizzaszósszal. Helyette pici bucikat formázunk a tésztából, és egy olívaolajjal kikent serpenyőt pakolunk körbe velük, aminek a közepét gazdagon ellátjuk mindenféle finom sajttal, pizzaszósszal, így lesz hova mártogatni a "natúr" pizza gombócokat.
Pizza gombóc és vele sült sajtszósz recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 2,5 dl langyos víz,
- 1 tk. méz,
- 1 púpos tk. só,
- 2 ek. olívaolaj,
- 3/4 zacskó instant élesztő,
- 35 dkg finomliszt.
- Tetejére: olívaolaj, és friss, aprított petrezselyem.
Mártogatós szószhoz:
- 10 dkg natúr sajtkrém,
- 10 dkg reszelt trappista sajt,
- 10 dkg mozzarella sajt,
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve,
- kevés pizzaszósz.
Elkészítés:
- Elsőként a pizzagombóc tésztát dagasztjuk meg: összekeverjük a lisztet a sóval, porélesztővel, nyakon öntjük a mézzel elkevert vízzel, olívaolajjal, és jól megdagasztjuk (vagy dagasztókaros turmixgépre bízzuk a munkát). Konyharuhával letakarjuk az edényt, és hagyjuk meleg helyen megkelni.
- Kb. 1-2 óra alatt a duplájára nő a tészta. Ekkor már hozzá láthatunk a formázáshoz.
- Kenjünk ki egy sütőbe tehető serpenyőt olívaolajjal, és formázzunk pici gombócokat a tésztából, amit a serpenyő szélére, kör alakban helyezzünk el. Ezen a ponton ismét takarjuk le konyharuhával a gombócokat, hogy még így is keljenek egy picit (kb. 20 percre hagyjuk pihizni).
- Kenjük le olívaolajjal, és szórjuk meg friss petrezselyemmel.
- A háromféle sajtot a lereszelt fokhagymával dolgozzuk össze, és egy kis reszelt sajtot félretéve, tegyük a gombócok ölelésébe. Kenjük meg pizzaszósszal, és szórjuk meg gazdagon a félretett, reszelt sajttal.
- Helyezzük 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 30 percre (a gombócok zsemle színűek, a sajtszósz szépen bugyogó, olvadozó, mártogatásra csábító lesz).
Tippek:
- Ha úgy látjuk, sok ez a tészta a serpenyő méretéhez képest, nyújtsuk ki a maradékot, és bánjunk vele pizzaként.
- A gombócok belsejébe is lehet sajtot tenni a formázás során, így még sajtosabb az összhatás.
- A sajtszósz alapanyagait bátran válogassuk össze a kedvenc sajtjaink, és pizza feltéteink szerint, pl. jól mutat rajta paprikás, csípős szalámi, sonka, gomba stb. is. A paradicsomos szósz elhagyható, és helyette tejföllel is gazdagíthatjuk a sajtszószt, érdemes vele kísérletezni.
- A kedvenc pizzaszószom hámozott paradicsom, fokhagyma, só, bors, olívaolaj és bazsalikom turmixolásából készül. Kellően zamatos, friss és gyors alternatíva a házi pizzaszósz elkészítésére.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a pizza gombócokhoz.