Pisztáciás és csokis babka

Babka, a kalácsok királynője

Pisztáciás és csokis babka recept

A babka elkészítéséhez kapcsolódó minden egyes apró lépés igazi élvezet: a tésztáját meggyúrni is csodás, mert olyan szépen összeállnak az alkotóanyagok, hogy azt öröm nézni és érezni. A nyújtási folyamat szinte tökéletes, mert nem ragad a tészta, szuperjól formázható és kezelhető. Aztán megkenjük valamilyen fantasztikus töltelékkel jó gazdagon, és közben folyamatosan minőségellenőrzést végzünk a krémen. A szoros feltekerés után pedig jön a varázslat, ami a babkát babkává, és a kalácskészítést igazán izgalmassá teszi: kettévágjuk a csiga tekercset, és a két részt összesodorva megfonjuk. Már nyersen a rabjává válunk a kalácsnak, és alig várjuk az utolsó körös kelesztést, hogy végül megsüssük és megkóstolhassuk a végeredményt. Ünnepektől függetlenül mindig akadhat olyan időszak az évben, amikor igenis megéri kényeztetni magunkat és szeretteinket egy ilyen gyönyörű szép kaláccsal. Az alapreceptért a legfrissebb Lidl Konyha szakácskönyvemet lapoztam fel, ahol Széll Tamás segíti a tökéletes babka sütés folyamatát.

Pisztáciás és csokis babka recept

Hozzávalók két babkához:

Tésztához:

  • 60 dkg finomliszt,
  • 12 dkg porcukor,
  • 1 cs. instant élesztő,
  • 3 tojás,
  • 0,8 dl tej,
  • 0,7 dl víz,
  • 15 dkg puha vaj,
  • 1 kk. só,
  • 1 narancs reszelt héja.

Töltelékekhez:

  • 20 dkg kész pisztáciakrém/paszta,
  • 1 marék sótlan pisztácia,
  • 15 dkg étcsokoládé,
  • 8 dkg vaj,
  • 40 gr. porcukor,
  • 1 púpos ek. kakaópor,
  • csipet só.

Sziruphoz:

  • 20 dkg porcukor,
  • 1 dl víz.

Elkészítés:

  1. Elsőként a tésztát állítjuk össze. A víz és tej keverékét meglangyosítva, beleszórjuk a porcukrot, majd az élesztőt, megkeverjük és magára hagyjuk kb. 5-10 percre. Ezt követően hozzáadjuk a lazán felvert tojásokat.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sót, és a narancshéjat, a tészta közepében lukat formálva, beleöntjük az élesztős keveréket és fakanál vagy dagasztógép segítségével elkezdjük a tészta dagasztását. A folyamat során fokozatosan, kisebb darabokban adagoljuk hozzá a puha vajat.
  3. Ha összeállt egy csodás gombóccá a tészta, két választásunk van: konyharuhával lefedve hagyjuk pihenni kb. 3 órát, vagy betesszük este a hűtőbe lefóliázva és másnap reggel folytatjuk a folyamatot (én most az előbbit választottam).
  4. A pisztácia töltelékhez kipróbálhatod a habos pisztáciakrém tortám krémét, vagy akár készen is lehet finom, olasz pisztáciakrémet venni. A csokis tölteléket szintén nagyon egyszerű elkészíteni: a csokit a vajjal összemelegítjük alacsony hőfokon, hozzáadjuk a porcukrot, kakaóport és sót, majd jól összekeverünk mindent.
  5. A tésztát kétfelé vesszük, és mindkettőt kinyújtjuk vékonyra, téglalap alakban. A pisztáciásnál megkenjük a krémmel, és rászórjuk a durvára darabolt vagy aprított pisztáciával. A csokis krémmel megkenjük a másik tésztát úgy, hogy a széleit kihagyjuk. A megkent tésztát szorosan feltekerjük.
    Töltelék és feltekerés
  6. Egy éles késsel kettévágjuk hosszában a tekercset.
    Kettévágjuk a tekercset
  7. Az így keletkező félrudakat óvatosan, sodorva összefonjuk.
    Összesodorjuk a két rudat
  8. Püspökkenyér vagy kenyérsütő formába tesszük, lefóliázzuk, és szoba hőmérsékleten dupla méretűre kelesztjük.
    Babka fonat
  9. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük légkeverés mellett kb. 30-40 percig (egy rácson, egymás mellett meg tud sülni a két babka).
  10. Amíg sülnek a kalácsok, elkészítjük a szirupot: a porcukrot a vízzel összefőzzük (amíg el nem olvad a vízben a cukor).
  11. Ha megsültek, még forrón megkenjük a cukorsziruppal, elosztva a két kalács között ezt a mennyiséget.

Babka tippek:

  • A tölteléket bátran variálhatjuk ezerféleképpen, pl. frissen reszelt citrushéjakkal, pirított magvakkal, bogyós gyümölcsökkel, fehér csokival, nutellával, aszalt vagy liofilizált gyümölcsökkel.
  • A szirupnál a vízhez tehetünk rózsa- vagy narancsvirág vizet, sőt a vizet akár lecserélhetjük narancs- vagy más gyümölcslére, csak a cukor arányára figyeljünk.
  • A recept két babkát foglal magában, így azt is ki lehetne próbálni, hogy mindkettőt más-más töltelékkel töltjük meg, de a vágás után vegyesen csavarjuk össze a szálakat, persze azért hasznos, ha passzolnak egymáshoz a töltelékek.
  • A kész pisztáciakrém/paszta helyettesíthető natúr, darált pisztácia és porcukor összepürésítésével, ahogy a bejgli töltelék készül, kihagyva belőle a kész krémet.

Pisztáciás és csokis babka képek

Ha tetszett a fenti Pisztáciás és csokis babka recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló péksütemény recepteket is: Teljes kiőrlésű, kókuszos csiga recept, Nutellás babka muffin recept, Hópihe kalács recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, finomliszt, instant élesztő, pisztácia, tej, tojás. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, húsvéti, izraeli, karácsonyi, péksütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Pisztáciás és csokis babka recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

 Nutellás babka muffin recept
péksütemény

Nutellás babka muffin

Mutatós cukiság az ünnepekre

Hópihe kalács recept
péksütemény

Hópihe kalács

Narancsos étcsokoládé krémmel töltve

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Csokoládés pisztáciatorta recept
csokitorta

Csokoládés pisztáciatorta

Pisztácia rajongók szeretni fogják

Muffin buci recept
pékáru

Muffin buci

Édes, kedves, mini zsemlék a boldog napindításhoz

Sós briós recept
péksütemény

Sós briós

Isteni puha és könnyed péksütemény

Foszlós kalács recept
kenyérféle

Foszlós kalács

Ami sosem hiányozhat az ünnepi asztalról

Mini panettone recept
kelt tészta

Mini panettone

Ünnepi hangulatot varázsol otthonunkba

Aranygaluska recept
kelt tészta

Aranygaluska

Dióban gazdag, örökzöld kelt tészta

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató