2011. február 3., csütörtök

Helyes pelyhes harcsafilé

Félreértés ne essék: repülő harcsát nem tudok sütni, viszont a bőre helyett roppant egészséges panírba öltöztettem a mennyei harcsafilé darabokat. Kukoricapehely, zabpehely és egy csipet szárított chili paprika, mindezeket aprítógéppel alaposan ledaráltam és ezt a vitamindús keveréket használtam fel a zsemlemorzsa helyettesítéseként úgy, hogy még lisztben sem forgattam a halat, csak egy tojás és a pehely panír játszotta a főszerepet ennél a fogásnál. Az eredményt ízlelgetve jutottam arra a következtetésre, hogy ebből a "zsemlemorzsából" bizony jóval nagyobb adagot lenne érdemes készíteni, bedobozolni és ezentúl csupán ebben a mixben véghez vinni a halak, húsok kirántását, hiszen mennyei ropogós és még egészséges is.
Pelyhes harcsafilé

A pelyhes harcsafilé hozzávalói:
  • harcsafilé (kb 15-20 dkg-ot számoljunk 1 főre),
  • só, bors,
  • 1 tojás /4 szelet hal,
    panír:
  • 6 púpos evőkanál teljes kiőrlésű zabpehely,
  • 8-10 púpos evőkanál kukoricapehely,
  • ízlés szerint 1 csipet darabos, szárított chili paprika,
  • kevés olíva olaj a sütéshez.
zab és kukoricapehely panír
A pelyhes harcsa elkészítése:

A halat a sütés előtt legalább néhány órával besózzuk, borsozzuk (csak egy picikével), majd elkészítjük az "új hullámos" panírunkat: a zabpelyhet a kukoricapehellyel és a csipet chilivel összedaráljuk majdhogynem por állagúra (akinek  nincs aprító, vagy darálógépe, az éles konyhakéssel vágja apróra, vagy a kukoricapelyhet egy zacskóba téve kezdje el hús klopfolóval apróra törni), bár azért azt meg kell hagyni, hogy egy két nagyobb darabka azért gusztusos tud lenni. A halat csupán egy felvert tojásba mártjuk, majd alaposan felöltöztetjük a pelyhes bundával. Előmelegített, forró sütőben sütjük magas hőfokon úgy, hogy a minimális olívaolajjal kikent tepsit is előzőleg jól felhevítjük a sütőben és úgy tesszük bele a kipanírozott halszeleteket, különben könnyen szétmegy, szétmálik a hal. Ropogósra sütjük mindkét oldalát, egy-két fordítgatással és amikor már szép aranyos, piroskás mindenhol, akkor el is zárhatjuk a sütőt. Kb. 30-40 percre lehet számolni a sütési idővel, bár ez sütőnként különböző lehet.

Receptajánló:

1 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció