Akárhányszor készítem ezt a végtelenül egyszerű, tepsis halat, mindig nyári hangulatom kerekedik tőle. Könnyed, aromás, illatos, és pazar, ünnepi alkalmakra is kiváló fogás. A legjobb, ha tudunk hozzá vásárolni egy jól megtisztított, egész halat, és onnantól kezdve gyerekjáték az egész: nettó 5 perces munkánk lesz vele, beküldjük a sütőbe, és élvezzük az otthoni "nyaralós, tengeri" menüt. Az összhatást tovább tudjuk fokozni, ha a kerti grillre rádobjuk, és úgy sütjük meg a pisztrángot vagy más tengeri halat.
Rozmaringos, citromos sült pisztráng recept
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 egész pisztráng (vagy aranydurbincs, farkassügér) megtisztítva,
- 1 citrom,
- 1-1 kisebb rozmaring ág,
- 5-6 gerezd fokhagyma,
- só ízlés szerint,
- kevés olívaolaj.
Elkészítés:
- A sütés előtt néhány órával, vagy akár egy nappal alaposan besózzuk a halat: ehhez néhány helyen ferdén bevagdossuk a bőrét, és kívülről, belülről is bedörzsöljük gazdagon a sóval.
- A hal belsejét megtöltjük fantasztikus, aromatizáló alapanyagokkal: citromkarikákkal, vékonyra szeletelt fokhagymával és 1-1 rozmaring ággal.
- Kevés olívaolajat csurgatunk a tepsi aljára, ráfektetjük a halakat, dobunk mellé még néhány gerezd fokhagymát héjastól, és csurgatunk rá egy kis plusz olívaolajat.
- 180-200 fokra előmelegített (légkeveréses) sütőben sütjük kb. félórát. Egy picit hagyjuk megpirulni a bőrét. Citrommal és a mennyeire sült egész fokhagyma gerezdekkel, friss salátával kínáljuk.