A pelyhes harcsa fő alkotórészei a kukoricapehely, zabpehely és egy csipet szárított chili paprika. Mindezeket aprítógéppel alaposan ledaráltam és ezt a keveréket használtam fel a zsemlemorzsa helyettesítéseként úgy, hogy még lisztben sem forgattam a halat, csak egy tojás és a pehely panír játszotta a főszerepet ennél a fogásnál. Az eredményt ízlelgetve arra a következtetésre jutottam, hogy ebből a "zsemlemorzsából" bizony jóval nagyobb adagot lenne érdemes készíteni, bedobozolni és ezentúl csupán ebben a mixben véghez vinni a halak, húsok kirántását, hiszen mennyeien ropogós és még egészséges is.
Pelyhes harcsafilé recept
Hozzávalók:
- harcsafilé (kb 15-20 dkg-ot számoljunk 1 főre),
- só, bors,
- 1 tojás/4 szelet hal,
- 6 púpos evőkanál teljes kiőrlésű zabpehely,
- 8-10 púpos evőkanál kukoricapehely,
- ízlés szerint 1 csipet darabos, szárított chili paprika,
- kevés olívaolaj a sütéshez.
A pelyhes harcsa elkészítése:
- A halat a sütés előtt legalább néhány órával besózzuk, borsozzuk (csak egy picikével).
- Elkészítjük az "újhullámos" panírunkat: a zabpelyhet a kukoricapehellyel és a csipet chilivel összedaráljuk majdhogynem por állagúra (akinek nincs aprító, vagy darálógépe, az éles konyhakéssel vágja apróra, vagy a kukoricapelyhet egy zacskóba téve kezdje el hús klopfolóval apróra törni). Jól néz ki, ha picit darabosra hagyjuk itt-ott a panírt.
- A halat csupán egy felvert tojásba mártjuk, majd alaposan felöltöztetjük a pelyhes bundával.
- Előmelegített, forró sütőben sütjük magas hőfokon úgy, hogy a minimális olívaolajjal kikent tepsit is előzőleg jól felhevítjük a sütőben és úgy tesszük bele a kipanírozott halszeleteket, különben könnyen szétmegy, szétmálik a hal. Ropogósra sütjük mindkét oldalát, egy-két fordítgatással és amikor már szép aranyos, piroskás mindenhol, akkor el is zárhatjuk a sütőt. Kb. 30 percre lehet számolni a sütési idővel, bár ez sütőnként különböző lehet.