Egy új ország felfedezése számomra egyet jelent a kulináris kalandozással is. Szeretem mindenhol megkóstolni a helyi jellegzetességeket: azokat, amikről olvastam és először jutnak eszembe a kultúra részeként, és azokat, amiket a helyiek ajánlanak. A tavaszi thaiföldi utunk egyik csúcsélményét a félnapos, helyi piaclátogatással egybekötött főzőiskola adta. Önmagában a piac is hatalmas kaland volt: a turisták által szinte eldugott zugban csak a helyiek vásároltak és sosem látott gyümölcsöket kóstoltunk, mennyei kókuszpudingot ettünk és istenien illatos fűszernövényeket szagoltunk, tapogattunk. A piactúra után főztünk kókusztejes csirke levest (tom kha gai), pad thait és zöld curryt. Elsőként a pad thai receptjét osztom meg veletek.
Pad thai recept Phuketről
Hozzávalók kb. 2-3 főre:
- 200 g rizstészta (metélt)
- 1-2 db lilahagyma
- kb. 100 g tofu
- 25 dkg csirkemell (vagy más húsfajta, rák)
- 1 csokor zöldhagyma
- 2 ek. tamarindpaszta
- 6 ek. pálmacukor
- 6 ek. halszósz
- 2 tojás
- 1 nagy marék mungóbabcsíra
- 1 tk. őrölt édes piros paprika
- kevés olaj, pl. mogyoróolaj
- só
- víz
- + ízfokozó: fokhagyma és chili ízlés szerint
- a tálaláshoz: lime/citrom gerezd, aprított földimogyoró
Pad thai tészta elkészítése:
- A főzés előtt egy órával áztassuk be a rizstésztát annyi vízbe, amennyi ellepi.
- Pár csepp olajon megdinszteljük az aprított hagymát és a kockára vágott tofut. (Tofut most a Lidl-ben vettem, mégpedig szójaszószos verzióban, szuper volt.)
- Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet és megsütjük.
- A tojást egy-két mozdulattal felverjük és úgy öntjük a megsült húshoz, hogy a wok egyik részét felszabadítjuk és úgy kavargatjuk a tojást, mint az omlettet (képezünk egy kis helyet/lukat a tojás alatt és oda visszaömlik a még nyers tojás). A cél az, hogy előbb önmagában megsüssük a tojást és utána keverjük össze a többi alkotóelemmel.
- Hozzáöntjük a leszűrt tésztát pici víz társaságában (2-3 evőkanálnyi) és megszórjuk a színe miatt őrölt paprikával (bizony, ezt nem én találtam ki, így tanította a thai séf).
- Feltuningoljuk a szósszal: ehhez a tamarindpasztát, cukrot és halszószt keverjük össze. (Az eredeti receptben nem szerepelt, de én szeretem ezt kibővíteni egy kis fokhagymával és chilivel.) Ne ijedjetek meg, ez bizony nem túl kellemes illatú sem a keverésnél, sem a főzésnél, de a végeredmény mindenért kárpótol minket. Óvatosan dolgozzuk össze a tésztával és a többi finomsággal: érdemes egy spatulaszerű fakanállal dolgozni és mindig alulra nyúlva, átforgatni a tésztát, hogy ne törjük össze a tésztát.
- Végezetül a felkarikázott zöldhagymával és a friss babcsírával, kicsi sóval szórjuk meg, és kész is. Tálalásnál adjunk hozzá egy gerezd lime-ot vagy citromot, és szórjuk meg aprított földimogyoróval.