Török pizza

Fűszeres raguval töltött csónakpizza török módra

Török pizza recept

Hónapok óta tervezgetem, hogy sütök csónak formájú török pizzát. Szeretem a kelt tésztás, sült finomságokat mint a pizzát, a kenyérlángost és társait. A tésztája belül finom puha, kívül ropogós, ahogy annak lennie kell és a darált húsos ragu töltelék önmagában elég, nem hiányoljuk a pizzáról megszokott sajtot és feltéteket. Gyorsabban elkészül, mint gondolnánk, hiszen amíg megkel a tészta, addig a töltelék is megfő, így utána csak a csónakba tesszük a húsragut és már hajókázhatnak is a sütőbe...

Török pizza recept

Hozzávalók két méretes, vagy 4 kisebb csónakhoz:

A tészta hozzávalói:

  • kb. 2,5 dl langyos víz,
  • fél kocka élesztő,
  • 1 tk. cukor,
  • 50 dkg liszt,
  • 1 csapott ek. só,
  • 3-4 ek. olívaolaj,
  • 3 púpos ek. natúr, krémes joghurt.

A töltelék hozzávalói:

  • 30 dkg darált hús (eredetileg bárány kellene, nekem csak marha-sertés vegyes darált húsom volt),
  • 1 fej lilahagyma,
  • olívaolaj,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 1 hegyes zöld paprika (nem csípős),
  • 1 konzerv (vagy 4 db friss) hámozott paradicsom (lé nélkül), 
  • 2 ek. sűrített paradicsom,
  • só, frissen őrölt bors, kis késhegynyi fahéj,
  • csipet őrölt kömény, kakukkfű, bors,
  • pár ek. vörösbor.

Elkészítés:

  1. A tészta összeállítását az élesztő langyos, cukros vízben való felfuttatásával kezdjük (kb. 5-6 perc kell az élesztőnek, hogy habosan feljöjjön a víz tetejére).
  2. Az élesztős folyadékot a liszttel, sóval, olajjal, joghurttal alaposan összegyúrjuk masszává. Akkor végeztük jól a dolgunkat, ha nem marad semmi az edény falán és nem ragad a tészta, hanem szépen összeáll.
  3. Kb. 1 órát meleg helyen pihentetjük, kelesztjük és ez idő alatt megfőzzük a húsos ragut feltétnek.
  4. A tölteléket eredetileg darált bárány húsból kell készíteni, de abszolút finom lesz marha vagy sertéshúsból is, bár, ha választani kell, akkor marha vagy vegyes darált húst javasolnék.  
  5. A lilahagymát apróra vágjuk és megdinszteljük kevés olívaolajban, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és pár pillanat múlva a darált húst. Fehéredésig pirítjuk, kevergetjük, hogy mindenhol piruljon a husi.
  6. Beleöntjük a hámozott és sűrített paradicsomot, ízlés szerint kevés vörösbort, felkarikázott zöld paprikát és fedő alatt kis lángon pároljuk, főzzük a ragut.
  7. Kb. 15 perc elteltével fűszerezzük és, ha esetleg nagyon savanykásnak találnánk a paradicsomtól, akkor kevés cukrot is önthetünk bele. Pároljuk tovább fedő alatt, amíg puha nem lesz a hús.
  8. Ha megkelt a tészta (min. a kétszeresére dagadt) vagy két részre választjuk és két hatalmas csónakot kapunk, vagy negyedeljük és úgy talán csinosabb, kis csónakokat kapunk, bár így már nem férnek bele egy gáztepsibe. A tésztát kb. kis ujjnyi (vagy kisebb) vastagságúra, hosszúkás téglalap formára nyújtjuk, a közepét alaposan megkenjük a töltelékkel és a két  rövidebb szélénél összefogjuk a csücsköket, akár egy picit csavarhatunk is rajta, hogy biztosan ne menjen szét a sütésnél, a hosszúkás oldalakat is felhajtjuk.
  9. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15-20 percig, amíg szép piroskás nem lesz a tészta.

Török pizza képek

Ha tetszett a fenti Török pizza recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló pizzaféle recepteket is: Paradicsom pesztós, zöldhagymás túrópizza recept, Mini cukkini pizza recept, Tortilla pizza calzone recept.

További receptötletek a hozzávalókból: darált hús, finomliszt, hámozott paradicsom, joghurt, vörösbor. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, pizza, street food, töltött, török.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Török pizza recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Paradicsomos, fokhagymás focaccia recept
pizzaféle

Paradicsomos, fokhagymás focaccia

Olasz klasszikus lepénykenyér a kedvenc verziómban

Rukkola pesztós focaccia recept
pizzaféle

Rukkola pesztós focaccia

Az olaszok méltán híres kenyérlepénye, a focaccia

Vörösboros, paradicsomos tésztaragu recept
tészta

Vörösboros, paradicsomos tésztaragu

A klasszikus paradicsomos tészta rakott, tepsis verzióban

Lecsós lángos recept
street food

Lecsós lángos

Ha szaftos, töltött lángosra vágysz

Paradicsom pesztós, zöldhagymás túrópizza recept
pizzaféle

Túrópizza

Gluténmentes "pizza" alternatíva

Vega quesadilla recept
vega

Vega quesadilla

Könnyed, nyári finomság Mexikóból

Fish & chips recept
street food

Fish & chips

Sörös bundában sült halfilé, ropogós, "arany" burgonyával

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató