Hónapok óta tervezgetem, hogy sütök csónak formájú török pizzát. Szeretem a kelt tésztás, sült finomságokat mint a pizzát, a kenyérlángost és társait. A tésztája belül finom puha, kívül ropogós, ahogy annak lennie kell és a darált húsos ragu töltelék önmagában elég, nem hiányoljuk a pizzáról megszokott sajtot és feltéteket. Gyorsabban elkészül, mint gondolnánk, hiszen amíg megkel a tészta, addig a töltelék is megfő, így utána csak a csónakba tesszük a húsragut és már hajókázhatnak is a sütőbe...
Török pizza recept
Hozzávalók két méretes, vagy 4 kisebb csónakhoz:
A tészta hozzávalói:
- kb. 2,5 dl langyos víz,
- fél kocka élesztő,
- 1 tk. cukor,
- 50 dkg liszt,
- 1 csapott ek. só,
- 3-4 ek. olívaolaj,
- 3 púpos ek. natúr, krémes joghurt.
A töltelék hozzávalói:
- 30 dkg darált hús (eredetileg bárány kellene, nekem csak marha-sertés vegyes darált húsom volt),
- 1 fej lilahagyma,
- olívaolaj,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1 hegyes zöld paprika (nem csípős),
- 1 konzerv (vagy 4 db friss) hámozott paradicsom (lé nélkül),
- 2 ek. sűrített paradicsom,
- só, frissen őrölt bors, kis késhegynyi fahéj,
- csipet őrölt kömény, kakukkfű, bors,
- pár ek. vörösbor.
Elkészítés:
- A tészta összeállítását az élesztő langyos, cukros vízben való felfuttatásával kezdjük (kb. 5-6 perc kell az élesztőnek, hogy habosan feljöjjön a víz tetejére).
- Az élesztős folyadékot a liszttel, sóval, olajjal, joghurttal alaposan összegyúrjuk masszává. Akkor végeztük jól a dolgunkat, ha nem marad semmi az edény falán és nem ragad a tészta, hanem szépen összeáll.
- Kb. 1 órát meleg helyen pihentetjük, kelesztjük és ez idő alatt megfőzzük a húsos ragut feltétnek.
- A tölteléket eredetileg darált bárány húsból kell készíteni, de abszolút finom lesz marha vagy sertéshúsból is, bár, ha választani kell, akkor marha vagy vegyes darált húst javasolnék.
- A lilahagymát apróra vágjuk és megdinszteljük kevés olívaolajban, hozzáadjuk a felaprított fokhagymát és pár pillanat múlva a darált húst. Fehéredésig pirítjuk, kevergetjük, hogy mindenhol piruljon a husi.
- Beleöntjük a hámozott és sűrített paradicsomot, ízlés szerint kevés vörösbort, felkarikázott zöld paprikát és fedő alatt kis lángon pároljuk, főzzük a ragut.
- Kb. 15 perc elteltével fűszerezzük és, ha esetleg nagyon savanykásnak találnánk a paradicsomtól, akkor kevés cukrot is önthetünk bele. Pároljuk tovább fedő alatt, amíg puha nem lesz a hús.
- Ha megkelt a tészta (min. a kétszeresére dagadt) vagy két részre választjuk és két hatalmas csónakot kapunk, vagy negyedeljük és úgy talán csinosabb, kis csónakokat kapunk, bár így már nem férnek bele egy gáztepsibe. A tésztát kb. kis ujjnyi (vagy kisebb) vastagságúra, hosszúkás téglalap formára nyújtjuk, a közepét alaposan megkenjük a töltelékkel és a két rövidebb szélénél összefogjuk a csücsköket, akár egy picit csavarhatunk is rajta, hogy biztosan ne menjen szét a sütésnél, a hosszúkás oldalakat is felhajtjuk.
- 180 fokra előmelegített sütőben sütjük, egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 15-20 percig, amíg szép piroskás nem lesz a tészta.