2012. március 13., kedd

Falusi legényavató

A Kondorosi csárda "konyhafőnökének ajánlata" a falusi legényavató elnevezésű ízletes, magyar egytálétel: burgonyalepénybe csomagolt csípős húsragu füstölt szalonnával, gombával és sok-sok piros paprikával. Régóta szerettem volna otthon is kikísérletezni valami hasonló ízvilágú finomságot, amire most végül sikerült sort kerítenem.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 2 fej lilahagyma,
  • 5 gerezd fokhagyma,
  • 30-40 dkg húsfilé (csirkemell, pulykamell, pulykacomb, sertéscomb),
  • 25 dkg főtt, füstölt szalonna,
  • 20 dkg szeletelt gomba,
  • őrölt piros (édes és csípős) paprika,
  • 1-2 friss paradicsom és paprika,
  • só, frissen őrölt bors,
  • 10-15 dkg füstölt sonka kockára vágva,
A burgonyalepény hozzávalói:
  • 2 db közepes burgonya lereszelve,
  • 2 tojás,
  • 20 dkg liszt,
  • kb. 2,5 dl víz,
  • 2 ek. olaj + a sütéshez,
  • só, bors,
  • snidling, petrezselyem v. valamilyen zöld fűszer,
  • kevés őrölt piros paprika.
A húsragu elkészítését hasonlóan kell elképzelni, mint egy pörkölt vagy paprikás elkészítését: üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, a felkockázott húst a szalonnával és fehéredésig magas hőfokon sütjük, majd  fűszerezzük és fedő alatt pároljuk alacsony hőfokon. Amikor már majdnem puha a hús hozzáadjuk a gombát (paradicsomot, paprikát - ami nekem most nem volt), sonkát és készre főzzük. Szükség esetén öntsünk hozzá vizet, hogy finom szaftos legyen a ragu.
Amíg a ragu a fedő alatt párolódik, összeállítjuk a lepényeket: a tojást a liszttel csomómentesre keverjük, hozzáadjuk az olajat és a lereszelt (pl. sajtreszelőn) burgonyát, majd apránként adagoljuk hozzá a vizet és közben kevergetjük, a cél az, hogy sűrű palacsintatésztát kapjunk. Fűszerezzük és a palacsintához hasonló módon lapos serpenyőben megsütjük a lepényeket. 1-1 merőkanálnyi adagot öntünk a forró serpenyőbe, melybe minden lepény előtt 1-2 kis kanálnyi olajat teszünk és mindkét oldalát alaposan átsütjük.
Tálaláskor a lepény felére halmozzuk a ragut és ráhajtjuk a másik felét. Ízlés szerint meglocsolhatjuk egy kis tejföllel, esetleg reszelt sajttal.
 
Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció