Elsőre kicsit furán hangozhat, hogy csirkemellből is készülhet finom székelykáposzta, de higgyetek nekem: isteni puha lesz a csirkemell, és egészen könnyed, káposztás ételt kapunk, ami a pocakunkat is kevésbé viseli meg. A főétel a körettel együtt készül el, így időt is spórol nekünk a főzésben, ráadásul akár szénhidrátcsökkentett ebédet is tálalhatunk. Ha a szalonnát kihagyjuk a receptből, és olívaolajon dinszteljük meg a hagymát, fogyókúrába illeszthető székelykáposztát kapunk, ami glutén-és laktózmentes.
Csirkés székelykáposzta recept
Hozzávalók 6 személyre:
- 70 dkg csirkemell,
- 1 kg savanyú káposzta,
- kb. 10-15 dkg kenyérszalonna,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 3-4 babérlevél,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 1-1 ek. füstölt és édes piros paprika,
- 1 tk. csípős, darált paprika (elhagyható),
- só, bors ízlés szerint,
- kb. 1 tk. őrölt kömény.
Elkészítés:
- A kenyérszalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk, kisütjük a zsírját és a szalonnadarabokat kihalásszuk, félretesszük a tálaláshoz.
- A visszamaradt zsíron megdinszteljük az aprított hagymát, hozzádobjuk a reszelt fokhagymát, megszórjuk a paprikával és jól összekeverjük. Jöhet a kockákra vágott csirkemell, amit jól körbepirítunk a hús fehéredéséig. Ha kész, lejjebb vesszük a hőfokot, és hozzáadjuk a kb. kétszer vízben áztatott, átmosott savanyú káposztát.
- Felöntjük vízzel, hogy majdnem ellepje az edény tartalmát, és fűszerezzük sóval, borssal, köménnyel, babérlevéllel és csípős paprikával. Fedő alatt, közepes hőfokon, időnként megkeverve puhára pároljuk a húst és a káposztát. Kb. 1 óra kell, amíg puha lesz a káposzta.
- Tejföllel és az elején kisütött szalonnadarabokkal tálaljuk.