2013. április 25., csütörtök

Sajtos-szezámmagos háromszög

Ezt az ötletet Anya adta, aki egyik kolléganőjétől tanulta és egyébként az interneten nagyon sok helyen előfordul olykor hajtovány néven is, de valamiért eddig kimaradt az életemből. Nem is értem miért, hiszen nagyon egyszerű és gusztusos sörkorcsolya, könnyen válhat a sós finomságokat kedvelők kedvencévé. A tölteléket pedig bátran formálhatjuk saját ízlésünk szerint.

Hozzávalók egy kisebb adaghoz (3 kisebb tepsihez):

  • 40 dkg liszt,
  • fél kocka élesztő,
  • pici cukor,
  • 2,5 dl langyos tej,
  • 1 csapott ek. só,
  • fél dl olaj,
  • 2 tojás sárgája,
  • 10 dkg szobameleg vaj,
  • 15-20 dkg reszelt trappista sajt,
  • 1 csapott ek. só,
  • 1 tojásfehérje,
  • szezámmag.
A cukros, langyos tejben felfuttatjuk a belemorzsolt élesztőt és közben kimérjük a tészta többi hozzávalóját egy dagasztásra alkalmas tálban. A felfutott élesztővel együtt jól összegyúrjuk a tésztát és meleg (pl. napos :) helyen letakarva hagyjuk pihenni, minimum a duplájára kelni. Ezalatt elkészítjük a krémet: a tojást a vajjal és sóval habosra keverjük. A megkelt tésztát három részre szedjük és téglalap alakúra, vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük a krémmel, megszórjuk reszelt sajttal, majd szorosan feltekerjük a szélesebb végénél. A tekercset pici háromszögekre vágjuk, ahogy a képen is látható. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, tisztes távolságban egymástól, a tojásfehérjével megkenjük és szezámmagot szórunk rá. Hagyjuk a tepsin is kelni őket kb. 20 percig és utána 180-200 fokon sütjük őket 5-10 percig.

Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció