Rakott spárga a köles ölelésében

Tavaszi egytálétel spárgából

Rakott spárga kölessel recept

A spárgaszezon örömére baconbe tekertem a zöld spárga szálakat és főtt kölessel felváltva rétegeztem egy jénai edénybe. Tejföllel megkentem és gazdagon megszórtam reszelt sajttal, így egy jó kis tavaszi egytálétel kerekedett ki. Spárga vásárlás során figyeljünk rá, hogy minél fiatalabb, zsengébb szálakat tudjunk beszerezni, mert azok nem olyan fásak, hogy elrontanák az ételt. Zöld helyett fehér spárgát is használhatunk a recepthez.

Rakott spárga kölessel recept

Hozzávalók kb. 4 főre:

  • kb. 30 dkg köles,
  • pár csepp olívaolaj,
  • a köles kétszeresének megfelelő víz,
  • egy csokor petrezselyem,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • só, bors,
  • 20 dkg húsos bacon szalonna, fekete erdő sonka, vagy bármilyen finom sonka,
  • legalább 50 dkg spárga,
  • egy kis doboz tejföl,
  • 20 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

  1. A kölest a rizshez hasonlóan megpirítjuk pár csepp olajon és felöntjük kétszer annyi mennyiségű vízzel, fűszerezzük és alacsony hőfokon, fedő alatt hagyjuk puhára főni. Néha azért feltétlen keverjük át és szükség esetén öntsünk még hozzá vizet.
  2. Amikor kész, adjunk hozzá aprított, friss petrezselymet és reszeljünk bele fokhagymát.
  3. A megtisztított spárgákat (jól megmossuk és levágjuk a csúcsos végét, fás, alsó részét stb.) körbetekerjük sonka vagy szalonna szelettel és a kölessel felváltva helyezzük az olívaolajjal megkent tepsibe (tálba): egy réteg köles, sorban egymás mellett a betekert spárgaszálak és újból köles stb., majd pedig a tetejére kenjük a tejfölt és szórjuk meg reszelt sajttal.
  4. 180 fokon sütjük kb. 30-40 percig, amíg jól megpirul a sajt és átpuhul a spárga. 

Rakott spárga a köles ölelésében képek

Ha tetszett a fenti Rakott spárga kölessel recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló rakott recepteket is: Brokkolis, tepsis csirke recept, Sonkával, sajttal töltött cukkini tekercsek paradicsomszószban recept, Brokkolis, currys csirke recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bacon, fokhagyma, köles, spárga, tejföl. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, rakott, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Rakott spárga kölessel recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató