2013. május 23., csütörtök

Májusi rakott spárga a köles ölelésében

A májusi spárga szezon örömére baconbe tekertem a zöld spárga szálakat és főtt kölessel felváltva rétegeltem egy jénai edénybe. Tejföllel megkentem és gazdagon megszórtam reszelt sajttal, így egy jó kis tavaszi egytálétel kerekedett ki. Spárga vásárlás során figyeljünk rá, hogy minél fiatalabb, zsengébb szálakat tudjunk beszerezni, mert azok nem olyan fásak, hogy elrontanák az ételt. Zöld helyett fehér spárgát is használhatunk a recepthez.

Hozzávalók kb. 4 főre:
  • kb. 30 dkg köles,
  • pár csepp olívaolaj,
  • a köles kétszeresének megfelelő víz,
  • egy csokor petrezselyem,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • só, bors,
  • 20 dkg húsos bacon szalonna, fekete erdő sonka, vagy bármilyen finom sonka,
  • legalább 50 dkg spárga,
  • egy kis doboz tejföl,
  • 20 dkg reszelt sajt.
A kölest a rizshez hasonlóan megpirítjuk pár csepp olajon és felöntjük kétszer annyi mennyiségű vízzel, fűszerezzük és alacsony hőfokon, fedő alatt hagyjuk puhára főni. Néha azért feltétlen keverjük át és szükség esetén öntsünk még hozzá vizet. Amikor kész, adjunk hozzá aprított, friss petrezselymet és reszeljünk bele fokhagymát. A megtisztított spárgákat (jól megmossuk és levágjuk a csúcsos végét, fás, alsó részét stb.) körbetekerjük sonka vagy szalonna szelettel és a kölessel felváltva helyezzük az olívaolajjal megkent tepsibe (tálba): egy réteg köles, sorban egymás mellett a betekert spárgaszálak és újból köles stb., majd pedig a tetejére kenjük a tejfölt és szórjuk meg reszelt sajttal. 180 fokon sütjük kb. 30-40 percig, amíg jól megpirul a sajt és átpuhul a spárga. Az én verziómban kicsit kevés lett a spárga, így mindenképp azt ajánlom, hogy legalább 50 dkg spárgát vegyetek, hogy a spárga sorban szorosan egymás mellett legyenek a húsos zöldségek. Jó étvágyat kívánok!
Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció