2017. november 25., szombat

Hazai ízutazás Mautner Zsófival és Széll Tamással

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megtisztelt a Lidl azzal, hogy a legújabb szakácskönyvét egy remekbe szabott vacsorával egybekötve nekem is az elsők között mutatta be. Idén az Urbán Betyár étterem jóvoltából kóstolhattuk végig a szakácskönyv ízvilágát és mondanom sem kell, most is betyárjókat falatoztunk.


A Lidl szakácskönyv trilógia legújabb része Hazai ízutazás címmel kalauzol minket végig a mai magyar gasztronómia világában, egyensúlyt teremtve a hagyományos, nosztalgikus és a modern, kortárs receptek között. A könyv megalkotói ismét a magyar gasztro világ legismertebb alakjai, sztárséfjei, Mautner Zsófi és Széll Tamás, akik sokat meséltek arról, hogyan született ez a közel 300 oldalas, finom illatú szakácskönyv.


Tamás kiemelte, hogy sok inspirációt merített otthonról, a nagyszüleitől, szüleitől, nagy kedvence a könyvből a tökéletes túrógombóc (megtanítja nekünk, mitől lesz olyan finom és puha az igazi túrógombóc) és a sonkás tészta receptje. Az utóbbival gyerekkorában hadilábon állt, de mára kikísérletezett egy klasszikus, családi gyökerekre támaszkodó, carbonara jellegű verziót, amit ő is jóízűen fogyaszt.


Zsófiról megtudtuk, hogy nagy kedvencei a régi magyar szakácskönyvek és azokat az ételeket tudja leginkább kiemelni a könyvből, melyhez erős érzelmi töltet társul. Ilyen például a karcagi Ferdinánd sütemény, amit még a nagymamájától tanult.


Az esti vacsora fogásai egyenként is nagyon laktatóak voltak, így a menüsor végére igencsak nagyokat szuszogtunk. A csirkemáj befőtt amolyan igazi téli reggeli vagy vacsora, a pikáns burgonyaleves pedig önmagában is tökéletes választás a hideg, ködös időben mint test és lélekmelengető. A személyes kedvencem a főétel körete, a paszternákpüré volt, abból egy falatot sem hagytam a tányéromon.


Na de nézzük is, hogy pontosan miként is mutattak a vadiúj könyv fogásai.

A városi betyárok étvágygerjesztő, -1. előétele: pöttynyi avokádókrém, körözött és padlizsánkrém csodás tálalásban


Csirkemáj befőtt sült hagymával, pirítóssal, zöldségekkel


Pikáns burgonyaleves


Szilvás kacsa paszternákpürével



Lisztmentes máktorta vaníliás mascarpone krémmel és lassan sült, fűszeres birsalmával


A szakácskönyvről még annyit, hogy régen nem láttam ennyire tökéletes szakácskönyvet: gyönyörű design csodás vágóképekkel, fázisfotókkal, abszolút strukturáltan leírt receptekkel, jelzésekkel, no és a legfontosabb, itthon (a Lidl-ből) is elérhető alapanyagokból állnak össze a receptek, melyek egytől egyig megvalósíthatok bármelyikünk konyhájában. Erősen ajánlott a könyv beszerzése, a konyhatündérek polcairól nem hiányozhat és mindehhez nem is kell sokat tenni: az adventi készülődéshez szükséges alapanyagokat a Lidl-ből kell megvásárolni és pikk-pakk összejön a 6 db hűségmatrica (6 x 5000 Ft), ami már felér ezzel a csodás gasztro kalauzzal, szóval matricagyűjtésre fel!


Kíváncsian várom, hogy a jövő évben milyen téma köré szerveződik majd az új szakácskönyv. Ha súghatnék a Lidlnek, azt javasolnám, hogy a 2018-as gasztroguide szóljon az ünnepi készülődésről.


Inspirációként és zárszóként íme a személyes kedvenceim a könyvből, melyeket biztosan kipróbálok majd:

  • sültpaprika saláta grilezett sajttal
  • erdei gyümölcsös „túrótiramisu”
  • Széll Tamás féle tyúkhúsleves
  • szuperropogós rántott csirke fűszeres bundában
  • hortobágyi húsos palacsinta
  • sült kacsacomb fűszeres szilva mártással
  • fokhagymás-kakukkfüves libapástétom
  • piskótatorta borsodóval





Receptajánló az én kis konyhámból:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció