2019. december 15., vasárnap

Pad thai, ahogy Phuketen tanultam

Egy új ország felfedezése számomra egyet jelent a kulináris kalandozással is. Szeretem mindenhol megkóstolni a helyi jellegzetességeket: azokat, amikről olvastam és először jutnak eszembe a kultúra részeként, és azokat, amiket a helyiek ajánlanak. A tavaszi thaiföldi utunk egyik csúcsélményét a félnapos, helyi piaclátogatással egybekötött főzőiskola adta. Önmagában a piac is hatalmas kaland volt: a turisták által szinte eldugott zugban csak a helyiek vásároltak és sosem látott gyümölcsöket kóstoltunk, mennyei kókuszpudingot ettünk és istenien illatos fűszernövényeket szagoltunk, tapogattunk. A piactúra után főztünk kókusztejes csirke levest (tom kha gai), pad thait és zöld curryt. Elsőként a pad thai receptjét osztom meg veletek.



Hozzávalók kb. 2-3 főre:
  • 200 g rizstészta (metélt)
  • 1-2 db lilahagyma
  • kb. 100 g tofu
  • 25 dkg csirkemell (vagy más húsfajta, rák)
  • 1 csokor zöldhagyma
  • 2 ek. tamarindpaszta
  • 6 ek. pálmacukor
  • 6 ek. halszósz
  • 2 tojás
  • 1 nagy marék mungóbabcsíra
  • 1 tk. őrölt édes piros paprika
  • kevés olaj, pl. mogyoróolaj
  • víz
  • + ízfokozó: fokhagyma és chili ízlés szerint
  • a tálaláshoz: lime/citrom gerezd, aprított földimogyoró

Elkészítés:
  1. A főzés előtt egy órával áztassuk be a rizstésztát annyi vízbe, amennyi ellepi.
  2. Pár csepp olajon megdinszteljük az aprított hagymát és a kockára vágott tofut. (Tofut most a Lidl-ben vettem, mégpedig szójaszószos verzióban, szuper volt.)
  3. Hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet és megsütjük.
  4. A tojást egy-két mozdulattal felverjük és úgy öntjük a megsült húshoz, hogy a wok egyik részét felszabadítjuk és úgy kavargatjuk a tojást, mint az omlettet (képezünk egy kis helyet/lukat a tojás alatt és oda visszaömlik a még nyers tojás). A cél az, hogy előbb önmagában megsüssük a tojást és utána keverjük össze a többi alkotóelemmel.
  5. Hozzáöntjük a leszűrt tésztát pici víz társaságában (2-3 evőkanálnyi) és megszórjuk a színe miatt őrölt paprikával (bizony, ezt nem én találtam ki, így tanította a thai séf).
  6. Feltuningoljuk a szósszal: ehhez a tamarindpasztát, cukrot és halszószt keverjük össze. (Az eredeti receptben nem szerepelt, de én szeretem ezt kibővíteni egy kis fokhagymával és chilivel.) Ne ijedjetek meg, ez bizony nem túl kellemes illatú sem a keverésnél, sem a főzésnél, de a végeredmény mindenért kárpótol minket. Óvatosan dolgozzuk össze a tésztával és a többi finomsággal: érdemes egy spatulaszerű fakanállal dolgozni és mindig alulra nyúlva, átforgatni a tésztát, hogy ne törjük össze a tésztát.
  7. Végezetül a felkarikázott zöldhagymával és a friss babcsírával, kicsi sóval szórjuk meg, és kész is. Tálalásnál adjunk hozzá egy gerezd lime-ot vagy citromot, és szórjuk meg aprított földimogyoróval.
Az itthoni pad thai fotóm mellett hozok egy kis kedvcsináló fotóválogatást a thaiföldi gasztrokalandokból, ami életem egyik legfantasztikusabb élménye volt.

Thai gyümölcsök elvitelre

Az egyik phuketi pad thai a sok közül

Thai csirke friss, roppanós zöldségekkel

Grill street food

A főzősuliban úgy tanították, hogy egy tojásos tésztabatyuval tálaljuk a pad thait

Hangulatképek a piacról

Passion fruit, mangó, papaya a piacon

Óriás gyümölcs kóstolás: durian

Thai kókuszpuding

Curry készítés alapanyagai

Így tálaltuk a főzősulis finomságokat



Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció