A vajas csirke (butter chicken) mellett a második nagy indiai kedvencem a csirke korma. Sokféleképpen főzik ezt a világban, de nekem az a paradicsomos, kókuszos variáció a kedvencem, amit egy szuperfinom, autentikus indiai étteremből rendeltünk régebben a kollégákkal. Ezeket a nosztalgikus ízeket próbáltam visszahozni ebben a receptben. Ne tartson vissza a sok hozzávaló, és a hosszú elkészítési leírás, hiszen ha beszerezted az indiai konyha alapanyagait, onnantól kezdve már könnyű dolgod van a főzésnél. Édes, pikáns, sós és savanyú egyszerre, nagyon lehet szeretni ezért a különleges, meghatározó ízvilágért.
Csirke korma recept
Hozzávalók 4 személyre:
- pici olaj,
- 50-60 dkg csirkemell,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 kis darab gyömbér lereszelve,
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve,
- só, chili ízlés szerint,
- 1-1 tk. kurkuma, őrölt római kömény,
- 3 tk. garam masala,
- 2-3 kardamom mag,
- 2 babérlevél,
- 1 kis marék mandula,
- 3 ek. kókuszreszelék,
- kb. 3-4 dl kókusztej vagy kókuszkrém,
- 1 konzerv hámozott paradicsom,
- 1 kis csokor friss koriander.
Elkészítés:
- Pici olajon megpirítjuk a kockákra vágott csirkemellet, sózzuk, borsozzuk, majd kivesszük és félretesszük.
- Ugyanabban a serpenyőben megpirítjuk az aprított vöröshagymát, fokhagymát, gyömbért, mandulát. Kivesszük az összes alapanyagot, és a kókusztejjel együtt botmixerrel pürésítjük.
- Az olajos serpenyőben pár perc alatt megpirítjuk a kardamom magot, babérlevelet, fahéj rudat, és kivesszük az edényből a magokat. Az edénybe visszatesszük a csirkét, felöntjük a felaprított, hámozott paradicsommal. Fűszerezzük chilivel, kurkumával, köménnyel, garam masalával, sóval. Lefedve, alacsony hőfokon puhára főzzük a húst.
- Ha megpuhult a hús, hozzákeverjük a pürésített mandulás, hagymás krémet, hozzáadjuk a kókuszreszelekét, lecsekkoljuk a fűszerezést, majd friss, aprított korianderrel szórjuk meg, és tálaljuk kókuszchips-szel, basmati rizzsel.