Nagy kedvencem a klasszikus olasz lasagne tésztából, paradicsomos raguval és besamel mártással, ahogy annak a módját meg kell adni. Ez persze nem zárja ki a gondolataimból azt, ha ránézek két formás cukkinire, ne jusson eszembe "lasagne tésztaként" felhasználni őket és ezáltal lisztmentes, könnyed verziójú lasagne-t sütni. A darált húsos ragu hagyományos, olasz módon készült, viszont a besamel mártást most elhagytam, és csak cukkini szeletekkel rétegeztem a húst, mozzarella gombócokkal a tetején. Annyira ízlett a végeredmény, hogy ez a finomság gyakori vendég lesz az asztalunkon, újra és újra el fogom készíteni.
Cukkini lasagne recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg darált hús (marha/sertés vegyesen, vagy pulyka),
- 1 fej vöröshagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 nagy sárgarépa,
- kb 2-3 db zellerszál,
- 1 konzerv hámozott paradicsom,
- kb. 0,5-1 dl fehér bor,
- só, bors, friss bazsalikom levelek,
- 2 nagyobb darab cukkini,
- pici olívaolaj,
- kb. 20-25 dkg mozzarella.
Elkészítés:
- Első lépésként elkészítjük a "soffrittot", azaz pirított zöldségalapot: a zöldségeket egészen apróra reszeljük, vagy még egyszerűbb, ha mindet késes aprítógépben ledaráljuk és együtt megpirítjuk kevés olívaolajon kb. 5-7 perc alatt. Fogjuk érezni a pirított zöldségek illatát, és a színük is picit kifakul, ekkor kivesszük és félretesszük.
- Ha szükséges, még öntünk egy kis olívát a serpenyőbe, és magas hőfokon megpirítjuk benne a húst, majd felöntjük a borral, 1-2 perc után pedig a paradicsomkonzervvel. Visszatesszük a pirított zöldségeket, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt közepes hőfokon puhára főzzük. A kész ragut friss bazsalikom levelekkel gazdagon megszórjuk.
- A cukkinit megmossuk, meghámozzuk (de akár maradhat rajta a héja, ha szeretjük) és vékony szeletekre vágjuk (legyen azért egy kis tartása, hogy intenzívebben érezhessük az ízét), enyhén megsózzuk.
- Az üveg vagy kerámia tál alját vékonyan megkenjük olívaolajjal, és elsőként cukkini szeleteket helyezünk egymás mellé, vagy akár picit fedésben egymással, majd pakolunk rá egy kis hús réteget, és újra cukkinit.
- Mindaddig folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogynak az alapanyagok.
- Próbáljunk úgy sakkozni, hogy a tetejére hús kerüljön, amit gazdagon kidíszítünk mozzarella golyókkal vagy szeletekkel.
- 180 fokon sütjük kb. 30 percig, és amíg rápirul a sajt (a végén egy kis grill fokozattal tudunk pirítani a sütőben).