Túl az ünnepeken, a magyar étkek helyett inkább a keleti partok felé veszem az irányt és bár imádom a töltött káposztát is, de mostanában annyira jól esik ez a savanykás és egyben édeskés, csípős, friss ízvilág, amit például a kesudiós csirke képes becsempészni a januári hétköznapokba. Érdemes letesztelni a receptet, mert pofon egyszerű, millióféleképpen variálható és sokkal finomabb, eredetibb, mint az üveges édes-savanyú szószok. Gazdagítható a kedvenc zöldségeinkkel, magokkal, különböző ázsiai szószokkal, pasztákkal, fűszerekkel. Az ötletet még egy őszi GoodFood receptből merítettem.
Kesudiós édes-savanyú csirke
Hozzávalók kb. 4 főre:
- kb. 50 dkg csirkemellfilé
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 kis konzerv kukorica
- 2 sárgarépa
- 1 nagy vöröshagyma
- 1 marék kesudió
- keményítő
- 1-2 dl alaplé zöldség vagy húslevesből
- 1 citrom leve
- 1 ek. méz
- 2. ek. szójaszósz
- chili (+chili szál a díszítéshez)
- só
- bors
Pofonegyszerű az elkészítése:
A citromléből, mézből, szójaszószból és alapléből elkészítjük a szószt, a felkockázott csirkemellet pedig alaposan megforgatjuk a keményítőben. A sorrend pedig a következő:
- Kevés olívaolajon megpirítjuk az előzőleg kb. fél órát-órát keményítőben eltöltött csirkét.
- Nagy lángon megpirítjuk a vékony csíkokra, vagy szeletekre vágott zöldségeket.
- Hozzáadjuk a szószt és fedő alatt puhára főzzük a csirkekockákat, fűszerezzük, majd egy jót falatozunk belőle.