Chia magra eddig leginkább kókusztejes puding formátumban gondoltam, de aztán szembejött velem egy régről megőrzött receptújság tippje, ahol túrós pite készült a chia mag jóvoltából. Egy picit átalakítva az eredeti receptúrát, kíváncsian vágtam bele a kísérletezésbe, és izgatottan vártam, hogy milyen lesz a végeredmény. Szerencsére nem csalódtam, és egy nagyon könnyed, krémes, citromos, gyümölcsös ricotta pite kerekedett belőle, ami a gluténmentes diétát követők számára is teljes értékű édességet ad. Sokkal jobban kedvelem az organikusan gluténmentes finomságokat, ahol nem pótoljuk a lisztet, hanem az alapanyag már önmagában lisztmentes. A pitét nagyon könnyű összeállítani, és elkészíthetjük laktózmentes ricottából vagy túróból, vagy alternatív cukrot használva, akár cukormentesen is, így összességében egy sok mindentől mentes, szénhidrátcsökkentett, fitt desszertet kapunk.
Málnás, chia magos ricotta pite recept
Hozzávalók egy 25 cm-es piteformához:
- 5 tojás,
- 10 dkg cukor,
- 8 dkg chia mag,
- 50 dkg ricotta,
- 1 citrom héja,
- 1 tk. vanília aroma, vagy vanília magok,
- 1 csipet só,
- kb. 10-15 dkg fagyasztott málna, áfonya,
- pici szeletelt mandula a tetejére.
Elkészítés:
- A tojást a cukorral habosra keverjük turmixgéppel.
- Hozzáadjuk a chiát, ricottát, vaníliát, pici sót és belereszeljük egy citrom héját. Jól összedolgozzuk és beleöntjük a vajjal vékonyan kikent pite formába.
- 15 percig hagyjuk pihenni a formában, hogy a chia mag picit dolgozhasson.
- A pihenés után megszórjuk a még fagyos, bogyós gyümölcsökkel, mandulaszeletekkel.
- 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 30-35 percig, tűpróbáig. Szeletelés előtt várjuk meg, amíg teljesen kihűl, és még a hütőben is eltölt 1-2 órát.