Mazsolás, vörösboros pulykamell csíkok

Nem mindennnapi mártásban fürdőző pulykaragu

Mazsolás, vörösboros pulykamell csíkok recept

Egyszerre sós, savanykás és karamellásan édes. Egyszerűen fantasztikus ízkavalkád érvényesül ebben a francia gyökerekkel rendelkező pulykaraguban. Egy régi Stahl Judit szakácskönyvben találtam rá a receptre, és rögtön megtetszett benne az a játékos elkészítési mód, hogy még egy édes-savanyú, karamellás öntettel (gastrique) is gazdagítsunk egy húsos mártást. Elsőre meglepő lehet és talán bonyolultnak is hangzik, de valójában csak néhány edény és alapanyag szükséges ahhoz, hogy aztán mindenkit elvarázsoljunk ezzel az elképesztő, az ízeket kifinomultan halmozó hatással. Bármilyen ünnepi asztalon megállja a helyét ez a különleges, de mégis könnyedén megfőzhető vörösboros, mazsolás pulyka étel.

Mazsolás, vörösboros pulykamell csíkok recept

Hozzávalók:

A pulykacsíkok pirításához:

  • 10 dkg puha vaj,
  • 4 evőkanál olívaolaj,
  • 60 dkg pulykamellfilé,
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint.

A szószhoz:

  • 1 db póréhagyma,
  • 10 dkg vaj,
  • 2 dl száraz vörösbor,
  • 3-4 dl víz,
  • 2 ek. szójaszósz,
  • 20 dkg mazsola,
  • só, bors.

A karamell mártáshoz:

  • ½ dl víz,
  • 10 dkg kristálycukor,
  • 2 ek. balzsamecet.

Elkészítés:

  1. A pulykamellfilét csíkokra vágjuk, és a vaj+ olívaolaj felét összeolvasztjuk, és megpirítjuk benne az első adag pulykacsíkot (először magas hőfokon, majd közepesre mérsékelve és kevergetve, hogy jól átsülhessen). Ha megsültek, kiszedjük és a maradék pulykát a maradék zsiradékon ugyanígy megsütjük (a kettő sütés között papírtörlővel szárazra töröljük a serpenyőt). 
  2. A szószhoz a póréhagymát felkarikázzuk, és megdinszteljük a vajon. Hozzáadjuk a vörösbort, a vizet, a szójaszószt és a mazsolát, aztán közepes vagy alacsony hőfokon, fedő nélkül sűrűbb, szósz állagúra "beforraljuk" (kb. 20-30 perc alatt).
  3. Amíg  készül a szósz, elkészítjük a karamellás mártást: a vizet és a cukrot nagy lángon összemelegítjük egy masszív, vastag aljú serpenyőben (ne legyen kerámia serpenyő). Miután a cukor feloldódott, kevergetés nélkül megvárjuk, hogy a cukros vízből sötét (égett cukor illatú) karamell legyen. Ekkor levesszük a tűzről, és óvatosan beleöntjük a balzsamecetet (vigyázz, nehogy kicsapjon rád a forró karamell a hideg ecet beleöntése miatt).  Most visszatesszük mérsékelt tűzre, és 1-2 percig még tovább kevergetjük, hogy elillanjon az erős ecetes illat.
  4. Az időközben elkészült szószhoz hozzákeverjük a karamell mártást, botmixerrel pépesítjük. A pürésített mártást és a megsült pulykacsíkokat nagy hőfokon összemelegítjük és pár perc alatt beforraljuk, sűrítjük. Burgonyás, tejszínes, szerecsendiós zellerpürével tálaljuk.

Mazsolás, vörösboros pulykamell csíkok képek

Ha tetszett a fenti Mazsolás, vörösboros pulykamell csíkok recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló ragu recepteket is: Vadas marha kifligombóccal recept, Áfonyalekváros őzragu recept, Fehérboros, csirkés pite recept.

További receptötletek a hozzávalókból: balzsamecet, mazsola, póréhagyma, pulyka, szójaszósz, vaj, vörösbor. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, francia, gyümölcsös, húsétel, karácsonyi, ragu.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Mazsolás, vörösboros pulykamell csíkok recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Burgundi marharagu recept
ragu

Burgundi marharagu

Igazi francia klasszis, a boeuf bourguignon (boeuf carottes)

Áfonyalekváros őzragu recept
ragu

Áfonyalekváros őzragu

Különleges ünnepi főétel

Vadas marha kifligombóccal recept
ragu

Vadas marha kifligombóccal

Klasszikus a karácsonyi menüben

Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével recept
sült hús

Citromos csirkemell sült édesburgonya pürével

Pihe-puha, csirkés ünnepi menü tipp

Fehérboros, csirkés pite recept
ragu

Fehérboros, csirkés pite

Ünnepi főétel ötlet leveles tésztából

Konfitált kacsacomb recept
sült hús

Konfitált kacsacomb karácsonyra

A világ legfinomabb, legomlósabb kacsacomb receptje

Almás, kesudiós csirkeragu recept
ragu

Almás, kesudiós csirkeragu

Édes-sós ízkavalkád kesudióval bolondítva

Ír barna sörös marharagu recept
ragu

Ír barna sörös marharagu

Ízgazdag ír finomság petrezselymes édesburgonyapüré ölelésben

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató