A különleges, ünnepi fogások közül a vadétel sem maradhat ki. Az egyik legegyszerűbb, és legüzembiztosabb verziója, ha sovány őzhúsból készítünk ragut vagy pörköltet. Ha sikerül jó minőségű őzhúst szereznünk, utána már szinte gyerekjáték a főzés, hiszen csak fel kell tennünk főni ezeket a szuper alapanyagokat, és hagyni, hogy pár óra alatt létrejöjjön a csoda az edényben. Érdemes a tálalás előtti nap elkészíteni, mert itt is érvényes "az ízek jobban összeérnek másnapra" szabály. Ráadásul így az ünnepi összejövetel előtt közvetlenül már csak a melegítéssel, és a körettel kell törődnünk, de erre is hozok egy "gyorsító" tippet.
Áfonyalekváros őzragu recept
Hozzávalók 6-8 személyre:
- 5 dkg füstölt kenyérszalonna,
- 2 db vöröshagyma,
- 1 db nagy sárgarépa,
- 1 db fehérrépa,
- 6 gerezd fokhagyma,
- 1 kg őzhús (csont nélkül),
- 2 dl száraz vörösbor, pl. Nagygombos Barta Anna Három Hordó 2018
- 3-4 db babérlevél,
- 2 ek. őrölt, füstölt paprika,
- 4 db borókabogyó összetörve,
- 1 tk. őrölt zsálya,
- 1 tk. őrölt vagy friss kakukkfű,
- 3-4 (tű)levél rozmaring aprítva
- só, bors,
- 15-20 dkg áfonyalekvár.
Elkészítés:
- A szalonnát kis darabokra vágjuk, és kisütjük belőle a zsírt. Erre dobjuk rá az aprított vöröshagymát, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a vastag karikákra vágott répákat, dinszteljük pár percig. Beledobjuk a szeletelt fokhagymát, néhány pillanat alatt hagyjuk, hogy megcsapjon minket a finom illata.
- Hozzáadjuk a kockákra vágott őzhúst, "fehéredésig" pirítjuk, és felöntjük a vörösborral.
- Fűszerezzük babérlevéllel, füstölt paprikával, zsályával, kakukkfűvel, rozmaringgal, borókabogyóval, sóval, borssal, és áfonyalekvárral.
- Fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük, a hús korától függően kb. 2-3 órán keresztül. Amikor a kés hegye már könnyebben csúszik a húsba, levesszük a fedőt, hogy sűrűbb lehessen a ragu szaftja. Kóstolgassuk, és ellenőrizzük az ízeket. Ha már teljesen puha, és omlós a húsa, akkor kész is.
- Olasz, rapid sebességgel elkészülő polentával, és száraz vörösborral tálaljuk.
Tippek:
- Áfonyalekvár helyett szederlekvárt, friss vagy fagyasztott áfonyát is használhatunk, kellemesen pikánssá teszi a ragut.
- Vaddisznó- vagy szarvashúsból is elkészíthető a fenti recept, de a főzési ideje megnövekedhet.
- Köretként passzol hozzá az édesburgonya- vagy a zelleres, fokhagymás, metélőhagymás, petrezselymes burgonyapüré is.