Áfonyalekváros őzragu

Különleges ünnepi főétel

Áfonyalekváros őzragu recept

A különleges, ünnepi fogások közül a vadétel sem maradhat ki. Az egyik legegyszerűbb, és legüzembiztosabb verziója, ha sovány őzhúsból készítünk ragut vagy pörköltet. Ha sikerül jó minőségű őzhúst szereznünk, utána már szinte gyerekjáték a főzés, hiszen csak fel kell tennünk főni ezeket a szuper alapanyagokat, és hagyni, hogy pár óra alatt létrejöjjön a csoda az edényben. Érdemes a tálalás előtti nap elkészíteni, mert itt is érvényes "az ízek jobban összeérnek másnapra" szabály. Ráadásul így az ünnepi összejövetel előtt közvetlenül már csak a melegítéssel, és a körettel kell törődnünk, de erre is hozok egy "gyorsító" tippet.

Áfonyalekváros őzragu recept

Hozzávalók 6-8 személyre:

  • 5 dkg füstölt kenyérszalonna,
  • 2 db vöröshagyma,
  • 1 db nagy sárgarépa,
  • 1 db fehérrépa,
  • 6 gerezd fokhagyma,
  • 1 kg őzhús (csont nélkül),
  • 2 dl száraz vörösbor, pl. Nagygombos Barta Anna Három Hordó 2018
  • 3-4 db babérlevél,
  • 2 ek. őrölt, füstölt paprika,
  • 4 db borókabogyó összetörve,
  • 1 tk. őrölt zsálya,
  • 1 tk. őrölt vagy friss kakukkfű,
  • 3-4 (tű)levél rozmaring aprítva
  • só, bors,
  • 15-20 dkg áfonyalekvár.

Elkészítés:

  1. A szalonnát kis darabokra vágjuk, és kisütjük belőle a zsírt. Erre dobjuk rá az aprított vöröshagymát, üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a vastag karikákra vágott répákat, dinszteljük pár percig. Beledobjuk a szeletelt fokhagymát, néhány pillanat alatt hagyjuk, hogy megcsapjon minket a finom illata.
  2. Hozzáadjuk a kockákra vágott őzhúst, "fehéredésig" pirítjuk, és felöntjük a vörösborral.
  3. Fűszerezzük babérlevéllel, füstölt paprikával, zsályával, kakukkfűvel, rozmaringgal, borókabogyóval, sóval, borssal, és áfonyalekvárral.
  4. Fedő alatt, alacsony hőfokon főzzük, a hús korától függően kb. 2-3 órán keresztül. Amikor a kés hegye már könnyebben csúszik a húsba, levesszük a fedőt, hogy sűrűbb lehessen a ragu szaftja. Kóstolgassuk, és ellenőrizzük az ízeket. Ha már teljesen puha, és omlós a húsa, akkor kész is.
  5. Olasz, rapid sebességgel elkészülő polentával, és száraz vörösborral tálaljuk.

Tippek:

  • Áfonyalekvár helyett szederlekvárt, friss vagy fagyasztott áfonyát is használhatunk, kellemesen pikánssá teszi a ragut.
  • Vaddisznó- vagy szarvashúsból is elkészíthető a fenti recept, de a főzési ideje megnövekedhet.
  • Köretként passzol hozzá az édesburgonya- vagy a zelleres, fokhagymás, metélőhagymás, petrezselymes burgonyapüré is.

Áfonyalekváros őzragu képek

Ha tetszett a fenti Áfonyalekváros őzragu recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló ragu recepteket is: Vadas marha kifligombóccal recept, Fehérboros, csirkés pite recept, Mazsolás, vörösboros pulykamell csíkok recept.

További receptötletek a hozzávalókból: áfonyalekvár, őzhús, sárgarépa, vörösbor, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, karácsonyi, ragu.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Áfonyalekváros őzragu recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató