Elképzelhetetlenül finom aromák, lágyság, és ízharmónia jelenik meg ebben a fantasztikus, olasz májkrémben. Abszolút kedvencem lett a csirkemájasok, és előételek kategóriájában. Az egyik legsűrűbben forgatott, olasz szakácskönyvem, a toszkán gasztrocsodákat összegyűjtő Napsütötte szakácskönyv receptje alapján készítettem el. Bár több, "nem hétköznapi" alapanyagra van szükség hozzá, de abszolút megéri a beszerzést, mert az összhatás valami frenetikus, igazi gasztroélmény lesz.
Toszkán csirkemájas recept
Hozzávalók kb. 4-6 személyre:
- pár ek. olívaolaj,
- 1 fej kisebb vöröshagyma,
- 1 db kisebb vagy 1/2 répa,
- 2 szál petrezselyem,
- 1/2 szál zellerszár,
- 3 db pici sózott szardella,
- 1/2 kg csirkemáj,
- 1 dl száraz vörösbor: Nagygombos Barta Anna Három Hordó 2018
- 2 ek. balzsamecet,
- 1 kk. őrölt zsálya,
- 3-4 levélke rozmaring,
- 1 ek. sós kapribogyó,
- só, bors.
Elkészítés:
- Elsőként a májas alapját biztosító soffrittot készítjük el: a hagymát, répát, petrezselymet, és zellerszárat késsel vagy aprítógéppel egészen picire szeleteljük fel.
- Pár csepp olívaolajon megdinszteljük a zöldségeket kb. 5-7 perc alatt, hozzádobjuk a szardellát, és pár percig együtt pirítjuk.
- Hozzáadjuk a megtisztított, feldarabolt májat és kb. 8-10 percig pirítjuk (a második felében fedő alatt).
- Beleöntjük a vörösbort, balzsamecetet és közepes hőfokon, kb. 5-10 percig, fedő nélkül főzzük. Fűszerezzük (a sóval a kapri miatt óvatosan bánjunk), és hozzáadjuk az átmosott kapribogyót is.
- Botmixerrel pürésítjük, és még langyosan vagy hidegen tálaljuk egy-egy, átpirított, bagett szeleten.