Liba rilett recept

A picit bonyolultan hangzó, francia pástétom valójában egy jófajta sült husi, amit teljesen puhára, omlósra sütünk (lassan, alacsony hőfokon konfitálunk) jó adag zsiradékban, és azzal együtt zárjuk be egy helyes, kis befőttes üvegbe. Így sokáig eláll a kamrában vagy a hűtőben, viszont könnyedén okoz függőséget, ezért észrevétlenül hamar ürülnek ezek az üvegcsék. Karamellizált hagymával vagy savanyú uborkával, pirított bagetten tálalva mennyei csemege Márton nap alkalmából. Természetesen ne felejtsünk el mellé kínálni egy friss, fehér újbort, ahogy azt a hagyományok is megkívánják.

Liba rilett recept

Hozzávalók 4-6 kis üveghez:

  • 2 db hízott libacomb,
  • 40 dkg libazsír,
  • só,
  • 8 gerezd fokhagyma,
  • 1-2 fej vöröshagyma.

Elkészítés:

  1. A libacombokat alaposan megtisztítjuk a bőrében maradt esetleges tokoktól, jól bedörzsöljük sóval mindenhol és néhány órán, vagy egy egész éjszakán keresztül így hagyjuk. Sütés előtt 1-2 órával kivesszük a hűtőből.
  2. Kevés libazsírt hevítünk egy olyan edényben, amit aztán a sütőbe is áttehetünk. A combokból a bőrös oldalukkal lefelé, alacsony hőfokon elkezdjük kisütni a libazsírt. Amikor már aranybarnára pirultak, megfordítjuk, hozzáadjuk a többi libazsírt, fokhagyma gerezdeket, nagyobb darabokba vágott hagymát, és sütőbe tesszük, lefedve. 130 fokon, konfitálva (lassan, zsírral befedve) sütjük, amíg teljesen puha és omlós nem lesz a husi (kb. 2-2,5 óra szükséges ehhez). Szinte nem is tudjuk túlsütni, hiszen a cél az, hogy "pulled pork-szerűen" szétszálazzuk a libacombot.
  3. Ha már leomlik a hús a csontról, kész van. Várjuk meg, amíg lassan lehűl, majd emeljük ki a zsírból, szálazzuk szét, és a fokhagymával, hagymával együtt osszuk szét kis, csatos üvegekben. Ha szükséges, picit sózzuk meg pluszban, majd öntsük fel annyi sült zsírral, amennyi ellepi. Ha így tároljuk hűvös spájzban, vagy hűtőben, akkor hetekig is eltartható. Ha 1-2 napon belül elfogyasztjuk, akkor ez a lépés elhagyható, úgy kevésbé lesz zsíros a a pástétom. 
  4. Tálalás előtt vegyük ki kb. félórával. Savanyú uborkával, és pirított bagettel kínálva telitalálatos Márton-napi finomság.

Tippek:

  • Kacsából, sertés combból, tarjából, lapockából, mangalicából, bárányból, sőt akár lazacból is zseniális rilett készülhet. 
  • Kísérletezzünk bátran a rilett főszereplőjéhez passzoló fűszerekkel, aromatizáló alapanyagokkal, zsiradékokkal. Kiváló gasztroajándék lehet belőle az ünnepekre.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a liba riletthez.

Liba rilett képek

Ha tetszett a fenti Liba rilett recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló előétel recepteket is: Citromos tepertőkrém recept, Rozmaringos, sült fokhagymakrém recept, Toszkán csirkemájas recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fokhagyma, libacomb, libazsír, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, francia, gluténmentes, karácsonyi, Márton nap, pástétom.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Liba rilett recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató