Birsalma chutney

Huncutul pikáns lekvár sült húsok és érlelt sajtok mellé

Birsalma chutney recept

A birsalmáról legtöbbünknek a birsalma sajt jut eszébe, most viszont ezen az asszociáción egyet csavarva olyan receptet hozok nektek, ami a finom, érlelt sajtok mellé vagy akár a karácsonyi kacsasülthöz kínál egy fantasztikusan lágy, édes és egyben huncutul pikáns lekvárt. Önmagában a kenyérre kenve is szuperkülönleges finomság. Miután átverekedtük magunkat a birsalmák megpucolásán és felszeletelésén, onnantól kezdve gyerekjáték a csatni (chutney) főzés.

Birsalma chutney recept

Hozzávalók kb. 2 kis üveghez:

  • 3 db birsalma,
  • 1 db vöröshagyma,
  • pici olívaolaj (pár ek.)
  • 1 gerezd fokhagyma,
  • fél szál póréhagyma,
  • 1 kis darab (fél kis ujjnyi) gyömbér,
  • só, bors, chili ízlés szerint,
  • 1 késhegynyi kurkuma, 
  • 1 citrom leve,
  • pici cukor.

Elkészítés:

  1. Meghámozzuk, apró darabokra szeleteljük a birsalmát, és egy friss citrom levével meglocsoljuk.
  2. Néhány evőkanálnyi olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, a felkarikázott póréhagymát.
  3. Rádobjuk, és néhány másodperc erejéig pirítjuk a meghámozott, lereszelt, friss gyömbért és fokhagymát, majd hozzáadjuk a birsalmát. Alacsony fokozaton pároljuk, főzzük, először fedő alatt kb. 15 percig, majd anélkül, hogy jól besűrűsödhessen a birsalmacsatni. Fűszerezzük sóval, borssal, pici chilivel, kurkumával és szükség szerint 1-2 teáskanálnyi cukorral.
  4. Addi főzzük, amíg megpuhul a birsalma és kellemesen besűrűsödik a szósz. Hűtőben eláll jó néhány napig.

Birsalma chutney képek

Ha tetszett a fenti Birsalma chutney recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló spájz recepteket is: Ecetes lilahagyma recept, Konfitált fokhagyma recept, Konfitált koktélparadicsom recept.

További receptötletek a hozzávalókból: birsalma, fokhagyma, gyömbér, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, indiai, karácsonyi, könnyen elkészíthető, lekvár.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Birsalma chutney recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató