A birsalmáról legtöbbünknek a birsalma sajt jut eszébe, most viszont ezen az asszociáción egyet csavarva olyan receptet hozok nektek, ami a finom, érlelt sajtok mellé vagy akár a karácsonyi kacsasülthöz kínál egy fantasztikusan lágy, édes és egyben huncutul pikáns lekvárt. Önmagában a kenyérre kenve is szuperkülönleges finomság. Miután átverekedtük magunkat a birsalmák megpucolásán és felszeletelésén, onnantól kezdve gyerekjáték a csatni (chutney) főzés.
Birsalma chutney recept
Hozzávalók kb. 2 kis üveghez:
- 3 db birsalma,
- 1 db vöröshagyma,
- pici olívaolaj (pár ek.)
- 1 gerezd fokhagyma,
- fél szál póréhagyma,
- 1 kis darab (fél kis ujjnyi) gyömbér,
- só, bors, chili ízlés szerint,
- 1 késhegynyi kurkuma,
- 1 citrom leve,
- pici cukor.
Elkészítés:
- Meghámozzuk, apró darabokra szeleteljük a birsalmát, és egy friss citrom levével meglocsoljuk.
- Néhány evőkanálnyi olívaolajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát, a felkarikázott póréhagymát.
- Rádobjuk, és néhány másodperc erejéig pirítjuk a meghámozott, lereszelt, friss gyömbért és fokhagymát, majd hozzáadjuk a birsalmát. Alacsony fokozaton pároljuk, főzzük, először fedő alatt kb. 15 percig, majd anélkül, hogy jól besűrűsödhessen a birsalmacsatni. Fűszerezzük sóval, borssal, pici chilivel, kurkumával és szükség szerint 1-2 teáskanálnyi cukorral.
- Addi főzzük, amíg megpuhul a birsalma és kellemesen besűrűsödik a szósz. Hűtőben eláll jó néhány napig.