Akár kacsacombról, akár koktélparadicsomról vagy fokhagymáról legyen szó, a konfitálás az egyik legegyszerűbb, és legzseniálisabb konyhatechnológia, ami ezekből az önmagában is csodás alapanyagokból a legjobbat hozza ki. A konfitálás két kulcsszava az idő és a zsiradék, azaz süssünk nagyon lassan és annyi zsiradékban, amennyi szépen ellepi a konfitálandó főszereplőket. A konfitált fokhagyma olívaolajban kb. egy órán át, gyöngyözve sül egy kis friss rozmaring ág ölelésében. Az eredmény pedig egy minden cseppjében aromás, édeskés és krémes fokhagyma, ami alapvető és egyben titkos, természetes ízfokozóként funkcionálhat innentől kezdve megannyi ételünkben, pl. feldobhatjuk vele a burgonyapürét, tésztaszószt, sült húsok, zöldségek mellett, salátákban, főzelékekben, ragus és tepsis csodákban is remek. Persze szimplán egy pirítósra kenve is észrevétlenül elfogy belőle egy kis befőttes üveg. Pont emiatt is kiváló gasztroajándék lehet azok számára, akik kedvelik a gourmet finomságokat, és értékelik a házi készítésű meglepetéseket, konyhai különlegességeket.
Konfitált fokhagyma recept
Hozzávalók 3 kis csatos, befőttes üveghez:
- legalább 2 egész fej fokhagyma,
- 1-2 dl olívaolaj (amennyi ellepi),
- 1-2 szál friss rozmaring ág,
- só, és rózsabors az üvegbe.
Elkészítés:
- Pucoljuk meg a fokhagymagerezdeket, és öntsük fel annyi olívaolajjal, amennyi teljesen ellepi őket. Kb. 1 órán át süssük egy kis lábosban a főzőlap legalacsonyabb fokozatán. Ha már vajpuha, akkor készen van.
- Várjuk meg, amíg kihűl, majd szedjük kis üvegekbe, adjunk hozzá egy kis tengeri sót, és rózsaborsot, majd öntsük rá az olívaolajat úgy, hogy teljesen ellepje.
- Tálalásig tartsuk hűtőben. (Hónapokig eláll így, de szerintem esélye sincs erre, mert annyira finom, hogy pillanatok alatt eltűnik.)
Tippek:
- Fűszerezésben legyünk bátrak: a rozmaring mellett/helyett használhatunk kakukkfüvet, bazsalikomot, oregánót, chili paprikát stb.
- Ha fokhagyma rajongó vagy, próbáld ki az egészben sült fokhagymakrém receptjét is!