Állítsuk meg a pillanatot, és zárjuk befőttes üvegbe a Nap érlelte koktélparadicsomokat, hogy később is élvezhessük ezeket a mennyei aromákat, és a napsütés melegét, simogatását. A paradicsomokat legalább két órára magukra hagyjuk héjas fokhagyma gerezdek, mediterrán zöldfűszerek és kiváló minőségű olívaolaj társaságában. A kíméletes, alacsony hőfokú sütésnek köszönhetően megőrzik zamatosságukat, így sokoldalúan felhasználhatjuk a konyhában egyfajta jolly joker, természetes ízfokozóként. Egészen belopja majd magát a szívünkbe.
Konfitált paradicsom recept
Hozzávalók 6-8 kis üveghez:
- 80 dkg koktélparadicsom,
- 2 fej fokhagyma, gerezdekre szedve,
- 1-1 tk. rozmaring, bazsalikom, oregánó,
- só, bors ízlés szerint,
- kb. 4-5 dl olívaolaj.
Elkészítés:
- Mossuk meg a paradicsomokat, és jó alaposan törölgessük, szárítsuk meg a vízcseppektől.
- Tegyük egy tepsi aljára a zöld szárukkal együtt, osszunk el mellettük két egész fej fokhagymát gerezdekre szedve (héjastól).
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (kb. 1-2 csapott teáskanálnyi sót elbír ez a paradicsom mennyiség), és szórjuk meg zöldfűszerekkel (szárítottal vagy akár friss fűszernövényekkel). Öntsük nyakon jó minőségű olívaolajjal.
- 100 fokos sütőben süssük (légkeverés mellett) kb. 2 órán keresztül. A fokhagyma gerezdeket bontsuk ki óvatosan a héjukból, és a paradicsomokkal együtt tegyük csatos üvegbe, és öntsük le a vele sült olajjal. Fontos, hogy az olaj fedje el teljesen a paradicsomokat. Várjuk meg, amíg lehűl, majd felhasználásig tartsuk hűtőben. A konfitálásnak, és az olajnak köszönhetően akár hetekig is eláll (amúgy nem fog, mert annyira könnyű rájárni).
Mire használhatjuk fel a konfitált paradicsomot?
- Önmagában, friss bagettel vagy pirítóssal is isteni, de feldobhatunk vele egy rántottát, sós pitét, rizst, burgonya gratint, pizzát és főzeléket is.
- Egy kis üveg paradicsomot frissen főtt tésztával összekeverve már kész is a szuperjó tésztaebéd.
- Grillezett csirkemellel együtt tálalva, vagy bármilyen más sült hús és hal mellé kínálva fenséges köret.
- A klasszikus olasz rizottót is különlegessé varázsolhatjuk konfitált paradicsommal.
- Kiváló gasztroajándékkal szolgál, ha valakinek kedveskedni szeretnénk.
A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a konfitált koktélparadicsomhoz.