Konfitált koktélparadicsom

Zárd üvegbe a nyár zamatát!

Konfitált koktélparadicsom recept

Állítsuk meg a pillanatot, és zárjuk befőttes üvegbe a Nap érlelte koktélparadicsomokat, hogy később is élvezhessük ezeket a mennyei aromákat, és a napsütés melegét, simogatását. A paradicsomokat legalább két órára magukra hagyjuk héjas fokhagyma gerezdek, mediterrán zöldfűszerek és kiváló minőségű olívaolaj társaságában. A kíméletes, alacsony hőfokú sütésnek köszönhetően megőrzik zamatosságukat, így sokoldalúan felhasználhatjuk a konyhában egyfajta jolly joker, természetes ízfokozóként. Egészen belopja majd magát a szívünkbe.

Konfitált paradicsom recept

Hozzávalók 6-8 kis üveghez:

  • 80 dkg koktélparadicsom,
  • 2 fej fokhagyma, gerezdekre szedve,
  • 1-1 tk. rozmaring, bazsalikom, oregánó,
  • só, bors ízlés szerint,
  • kb. 4-5 dl olívaolaj.

Elkészítés:

  1. Mossuk meg a paradicsomokat, és jó alaposan törölgessük, szárítsuk meg a vízcseppektől.
  2. Tegyük egy tepsi aljára a zöld szárukkal együtt, osszunk el mellettük két egész fej fokhagymát gerezdekre szedve (héjastól).
  3. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint (kb. 1-2 csapott teáskanálnyi sót elbír ez a paradicsom mennyiség), és szórjuk meg zöldfűszerekkel (szárítottal vagy akár friss fűszernövényekkel). Öntsük nyakon jó minőségű olívaolajjal.
  4. 100 fokos sütőben süssük (légkeverés mellett) kb. 2 órán keresztül. A fokhagyma gerezdeket bontsuk ki óvatosan a héjukból, és a paradicsomokkal együtt tegyük csatos üvegbe, és öntsük le a vele sült olajjal. Fontos, hogy az olaj fedje el teljesen a paradicsomokat. Várjuk meg, amíg lehűl, majd felhasználásig tartsuk hűtőben. A konfitálásnak, és az olajnak köszönhetően akár hetekig is eláll (amúgy nem fog, mert annyira könnyű rájárni). 

Mire használhatjuk fel a konfitált paradicsomot?

  • Önmagában, friss bagettel vagy pirítóssal is isteni, de feldobhatunk vele egy rántottát, sós pitét, rizst, burgonya gratint, pizzát és főzeléket is. 
  • Egy kis üveg paradicsomot frissen főtt tésztával összekeverve már kész is a szuperjó tésztaebéd.
  • Grillezett csirkemellel együtt tálalva, vagy bármilyen más sült hús és hal mellé kínálva fenséges köret.
  • A klasszikus olasz rizottót is különlegessé varázsolhatjuk konfitált paradicsommal.
  • Kiváló gasztroajándékkal szolgál, ha valakinek kedveskedni szeretnénk.

 

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a konfitált koktélparadicsomhoz.

Konfitált koktélparadicsom képek

Ha tetszett a fenti Konfitált koktélparadicsom recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló spájz recepteket is: Ecetes lilahagyma recept, Konfitált fokhagyma recept, Aszalt paradicsom recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bazsalikom, fokhagyma, koktélparadicsom, olívaolaj, oregánó. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: előétel, gluténmentes, könnyen elkészíthető, olasz, zöldséges.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Konfitált koktélparadicsom recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató