Mediterrán Buddha bowl

Szuperszínes, nyárköszöntő saláta tál

Mediterrán Buddha bowl recept

Minden egyes ráfordított pillanatot meghálál ez a szépséges színekben pompázó, életerős, és teljes értékű saláta/Buddha-tál. Az összeállítása, tálalása és elfogyasztása önmagában is élmény, de így együtt egy igazi energiabombával ajándékoz meg minket. A saláta tál (más néven "Buddha bowl") az egészségtudatos és változatos étkezés egyik kiemelkedő megtestesítője. A bowl-készítés "művészetének" semmi sem szabhat határt. A végtelen alkotói szabadság és kreativitás jegyében millióféleképpen variálható a szezonális zöldségek, gyümölcsök tárházából építkezve, elkalandozva a világ különböző konyhái felé, vagy egészen egyszerűen az éppen otthon fellelhető, akár "maradék" alapanyagainkat összeválogatva. Az ablakunkon kopogtató nyarat ezzel, a mediterrán életérzésben bővelkedő, szemérmetlenül fotogén saláta tállal köszönthetjük.

Mediterrán Buddha bowl recept

Hozzávalók kb. 2-3 főre:

Bulgursalátához:

  • kb. 10 dkg bulgur,
  • 1,5 dl víz,
  • só, bors,
  • fél fej lilahagyma,
  • kevés friss petrezselyem,
  • pár ek. olívaolaj.

Fűszeres feketebabhoz:

  • 10 dkg száraz feketebab egy éjszakán át beáztatva,
  • 2 db babérlevél,
  • só, bors,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • fél fej lilahagyma,
  • pár ek. olívaolaj,
  • 1/2 tk. római kömény,
  • 1/2 tk. bazsalikom,
  • 1 gerezd fokhagyma.

Sült fokhagymás, bazsalikomos joghurt öntethez:

  • 15 dkg natúr, görög krémjoghurt,
  • 1 fej fokhagyma,
  • pár csepp friss citromlé,
  • néhány tk. olívaolaj,
  • só, bors,
  • kis csokor, friss bazsalikom.

A saláta tál további részeihez:

  • 1/2 fej római saláta,
  • 1 nagy maréknyi friss rukkola,
  • opcionálisan: pár csepp olívaolaj, és citromlé a kétféle zöld salihoz,
  • 20 dkg koktélparadicsom,
  • 1 db kígyóuborka,
  • 1 db sárga kaliforniai paprika.

Buddha-tál elkészítése:

  1. Bulgursaláta: pár csepp olívaolajon 1-2 perc alatt megpirítjuk az átmosott bulgurt, és felöntjük vízzel. Fedő alatt, alacsony hőfokon addig főzzük, amíg meg nem puhul. Fűszerezzük sóval, borssal, és összekeverjük még melegen az aprított lilahagymával és petrezselyemmel. (Pár csepp plusz olívaolajjal gazdagíthatjuk.)
  2. Fűszeres feketebab: a babot előző este vagy legalább néhány órára beáztatjuk annyi vízbe, amennyi bőven ellepi. Ezt követően leöntjük a vizet, és babérlevél, fokhagyma, só, bors társaságában puhára főzzük kb. 30-50 perc alatt. Leöntjük róla az esetlegesen megmaradt vizet, majd kevés olívaolajon lilahagymát dinsztelünk. Rádobjuk a babot, fűszerezzük római köménnyel, bazsalikommal, reszelt fokhagymával, összekeverjük, pár perc alatt kész vagyunk, félre is tesszük.
  3. Sült fokhagymás joghurt öntet: a fokhagymafej külső, vékony rétegét óvatosan lehámozzuk, úgy, hogy egyben maradjon a fej. Levágjuk a fej tetejét, sapkáját. Alufóliára tesszük, sózzuk, meglocsoljuk olívaolajjal. Becsomagoljuk a fóliába, és egy sütőpapíros tepsire tesszük. 190 fokon sütjük kb. 30-40 percig, amíg teljesen meg nem puhul. Ha kihűlt, kinyomkodjuk a fejből a krémesre sült gerezdeket, és citromlével, friss, aprított bazsalikommal, sóval, borssal, pár csepp olívaolajjal együtt összekeverjük a joghurttal.
  4. Saláta alap: a római salátát kisebb darabokra tépkedjük, összekeverjük lazán a rukkolával, pár csepp citromlével, és olívaolajjal gazdagítjuk.
  5. Saláta tál összeállítása:
  • Keressünk egy viszonylag nagy, mélyebb tálat. Az aljára halmozzunk egy kis saláta alapot.
  • A tál közepére tegyünk egy kisebb tálkát, amiben az öntetet tálaljuk.
  • Ízlés szerint osszuk el a bulgursalátát, feketebabot, felszeletelt uborkát, sárga kaliforniai paprikát, paradicsomot és salátát a tálka körül.

Tippek Buddha bowl készítéshez

Néhány alapvető szempontot, rendezőelvet érdemes szem előtt tartani, ha Buddha bowlt készítünk. A legtöbb saláta tál a lenti alapanyagokból áll össze.

  • Gabonafélék: egészséges gabonafélét válasszunk hozzá, pl. bulgur, quinoa, köles, kuszkusz, barnarizs, vadrizs stb.
  • Fehérjében gazdag növények: pl. fekete bab, vörösbab, vöröslencse, mungóbab, zöldborsó, csicseriborsó stb.
  • Nyers saláta félék: bármilyen zöld saláta, bébi spenót, rukkola, mikrozöldek, csírák, pak choi stb.
  • Nyers vagy sült, párolt, blansírozott, pirított, grillezett zöldségfélék, friss gyümölcsök: pl. paradicsom, paprika, cékla, édesburgonya, lilakáposzta, hagymafélék, gombafélék, uborka, sárgarépa, retek, gránátalma, citrusok stb.
  • Növényi zsírban gazdag alapanyagok: pl. avokádó, kesudió, mandula, szezámmag stb.
  • Öntet, szósz, krém: pl. hummusz, avokádókrém, joghurt öntet, paradicsomszósz stb.
  • + alapvetően zöldségféléket használunk a tálakhoz, de a poké bowl-hoz valamilyen formában mindig kerül hal, pl. füstölt lazac is, így ízlés szerint akár húsfélével, sőt tésztával, főtt tojással is variálhatjuk a tálakat.

A recept elkészítését a Közért+ támogatta, ahonnan minden alapanyag beszerezhető a Buddha-tál összeállításához.

Mediterrán Buddha bowl képek

Ha tetszett a fenti Mediterrán Buddha bowl recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló saláta recepteket is: Medvehagymás bulgur saláta recept, Tavaszi tojás saláta recept, Diós, brie sajtos körte saláta recept.

További receptötletek a hozzávalókból: bab, bazsalikom, bulgur, fokhagyma, joghurt, koktélparadicsom, lilahagyma, rukkola, uborka. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: egytálétel, főétel, vegetáriánus.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Mediterrán Buddha bowl recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató