A skót tojás alapvetően ugyanabból a két fő alapanyagból áll, mint a magyar Stefánia szelet: fűszeres darált húsból és főtt tojásból. A különbséget a fűszerezés, a roppanós panírozás és a "csomagolás" adja. Az eredeti recept szerint forró, bő olajban szükséges sütni a darált húsba töltött tojásokat, így ha kb. 5 percig főzzük előtte a tojásokat, még akár lágyan tudjuk tálalni. A sütőben sült verziónál ez az előny elvész, viszont a konyhában nincs olajszag, és sokkal könnyedebb az étel. Pazar húsvéti lakomát lehet belőle csapni: a roppanós kukoricás panírban szaftos, fűszeres hús veszi körbe a csodaszép tojásokat, amiket zöldborsópürével tálalva nemcsak a pocakunkat, hanem a szemünket is kényeztethetjük az intenzív szín- és ízkavalkáddal.
Skót tojás recept
Hozzávalók:
4 db skót tojáshoz:
- 4 db tojás,
- 50 dkg darált hús (marha, sertés vegyesen),
- 1 tk. só, pici frissen őrölt bors,
- 2 tk. füstölt, őrölt paprika,
- friss petrezselyem és snidling aprítva (kb. maréknyi),
- 1 késhegynyi őrölt szerecsendió,
- 1 ek. mustár,
- 1/2 tk. őrölt koriander,
- 1/2 tk. őrölt kömény,
- 1/2 tk. kakukkfű,
- 1 tk. worcestershire szósz (elhagyható)
- pici friss rozmaring aprítva,
- 2 gerezd fokhagyma lereszelve,
- 1 tojás és pici tej,
- finomliszt,
- 1 nagy marék kukoricapehely.
Zöldborsópüréhez:
- 30 dkg zöldborsó,
- pici só, bors,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 kis csokor friss petrezselyem.
Elkészítés:
- 5-6 percig főzzük a tojásokat, majd azonnal leöntjük róla a forró vizet és hideg vízzel lehűtjük, utána óvatosan megpucoljuk.
- A darált húst a felsorolt fűszerekkel, fokhagymával, mustárral jól összegyúrjuk. (Ezen a ponton betehetjük a hűbe és pár órával vagy egy nappal később is folytathatjuk a műveletet.)
- A begyúrt darált húsból 4 vagy 5 skót tojás jön ki, így eszerint osztjuk el a hús mennyiségét. Egy gombócnyi húst jól ellapítunk, beleültetjük a tojást és nagyon óvatosan formázzuk, beburkoljuk a tojást. Megismételjük külön-külön mindegyik tojással.
- A tojásos húsokat bepanírozzuk: először lisztbe, majd ici-pici tejjel dúsított, felvert tojásba forgatjuk, végül a kezünk segítségével elmorzsolt kukoricapehellyel bundázzuk jó alaposan.
- 200 fokra felmelegített sütőben sütjük légkeverés mellett, olívaolajjal megcsurgatott sütőpapíron, kb. 45 percig.
- Amíg sül a husi, elkészítjük a borsópürét: pont annyi vízbe főzzük meg a borsót, amennyi ellepi. Ezt követően, sózzuk, borsozzuk, a friss petrezselyem és fokhagyma gerezdek társaságában botmixerrel pürésítjük.