Ez az elegáns torta szinte megbolondítja az embert: egyszerre sós és édes, lágyan krémes és izgalmasan roppanós, a nagybetűs Dolce Vita földi megtestesítője. Kifejezetten ünnepi alkalmakra javaslom dizájnos, csillogós megjelenése és pazar ízvilága miatt. Kiváló társa lehet egy finom pohár Tokaji Szamorodni például a Barta pincétől. A torta elkészítése sokkal egyszerűbb, mint hinnéd: könnyen összeállítható, "öntött" tészta az alapja, karamell szósz és egy villámgyors sajtkrém szükséges hozzá. A diógrillázsos díszítés helyett vannak gyorsított tippjeim is a tortadekorációhoz.
Sós karamellás torta recept
Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortához:
Tésztához:
- 110 gr puha vaj,
- 200 gr porcukor,
- 150 gr barna cukor,
- 1 cs. vanília cukor,
- 3 tojás,
- 240 gr finomliszt,
- csipet só,
- 1 ek. sütőpor,
- 240 ml tej.
Sajtkrémhez:
- 75 gr puha vaj,
- 150 gr porcukor,
- 1 cs. vaníliacukor,
- pici vanília aroma,
- 30 dkg natúr krémsajt,
- 80 gr karamell szósz.
Karamell szószhoz:
- 200 gr kristálycukor,
- 100 gr (szobahőmérsékletű) vaj,
- 120 ml (szobahőmérsékletű) tejszín,
- 1 csapott tk. só.
Díszítéshez:
- 1 marék dió,
- 3-4 ek. kristálycukor.
Elkészítés:
- A tészta elkészítéséhez a puha vajat, cukrokat és tojásokat összeturmixoljuk, hozzáadjuk a lisztet a sütőporral, csipet sóval, majd folyamatos kevergetés mellett a tejet is. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük légkeverés mellett kb. 40-50 percig. (A nagy cukor mennyiségtől ne ijedj meg, szuper lesz az összhang a sós karamell mellett, és ez már egy csökkentett mennyiség az eredeti recepthez képest.)
- A karamell szósz elkészítési metódusát itt részletesebben leírtam. Elsőként alacsony és közepes hőfok között addig melegítjük a cukrot, amíg folyékonnyá nem válik, ekkor lehúzzuk a főzőlapról, hozzáadjuk a vajat, és amint felolvadt, jöhet hozzá a tejszín (akár langyosra meg is melegíthetjük) folyamatos kevergetés mellett. Nem gond, ha hirtelen csomók keletkeznek, mert a lassú melegítés és kevergetés során el fog olvadni és egynemű lesz a szósz, ha ez megvan, elzárjuk és várjuk, amíg lassan kihűl.Ahogy hűl, úgy lesz egyre sűrűbb.
- A sajtkrémhez összeturmixoljuk a vajat, cukorokat, aromát és hozzáadjuk a krémsajtot, majd a langyosra hűlt karamell szószt és jól összedolgozzuk.
- A megsült, teljesen kihűlt tésztát kettévágjuk, megkenjük a sajtkrémmel, majd a karamellszósszal, rátesszük a tetejét és azt is megkenjük a megmaradt sajtkrémmel.
- A tetejét többféleképpen díszíthetjük: a legegyszerűbb verzió, ha a karamellszószt magasról rácsurgatjuk valamilyen alakzatban, pl. cikk-cakkban. Gusztusos tud lenni, ha a széleiről lecsurog a karamell szósz. Ezt még meg lehet szórni vagy díszíteni aprított, sós mogyoróval, sós pereccel.
- A diógrillázsos díszítéshez karamellizáljuk a cukrot: felolvasztjuk, amíg folyékonnyá válik, majd beledobjuk a dió darabokat, óvatosan eldolgozzuk a szószban és máris kikaparjuk ey tányérra: azonnal megköt a karamell, de ha összeragadnak, akkor is óvatosan szét lehet törni a darabokat, amivel a torta szélét körbe lehet dekorálni. A megmaradt grillázs darabokat is rá lehet még szórni a tortára, aranyló csillámokat biztosít.