Klasszikus sajtos rúd

A mindig sikert arató borkorcsolya alaprecept

Sajtos rúd recept

Ez a bevált sajtos rúd recept Anyától származik: nagyon szeretjük, mert ugyanolyan finom, ropogós marad napokkal később is, mint amilyen frissen, ezért akár napokkal a tervezett kínálási időpont előtt már mesüthetjük. Az állaga a sok vajnak köszönhetően hiperomlós, az ecettől pedig picit leveles is. 

Sajtos rúd recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt,
  • 50 dkg vaj,
  • 1 csapott evőkanál só,
  • picit kevesebb, mint egy nagy doboz tejföl (kb. 2-3 ek. maradt a dobozban),
  • 1 ek. ecet,
  • 1 tojás,
  • kb. 20-25 dkg reszelt sajt (vegyesen trappista és füstölt).

A sajtos rúd elkészítése:

  1. A tésztát már előző este begyúrjuk: a hideg vajat alaposan elmorzsoljuk a liszttel, majd hozzáadjuk a sót és a tejfölt. Ez utóbbit érdemes fokozatosan adagolni, nehogy túl sok legyen. Nekem pl. maradt egy kicsi a tejfölös doboz alján, amit már sokalltam volna hozzáadni.
  2. A hozzávalókat jól összegyúrjuk, meghintjük liszttel és betesszük a hűtőbe.
  3. Másnap 2 részre osztva a tésztát kinyújtjuk az egyiket egy lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagságúra. Megkenjük a tojással egy ecset segítségével és megszórjuk reszelt sajttal. Sajtos rúd vágó eszköz hiányában pizzavágóval szeleteltem hosszú vékony (több-kevesebb sikerrel) csíkokra, majd kereszteztem ezeket is kb. 7-8 cm hosszú rudacskákra. Ugyanezt megcsináljuk a másik tésztával is.
  4. Szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük át a sajtos rudakat, amiket nyugodtan tehetünk egészen közel egymáshoz, mert felfele és nem oldalra nőnek meg. Forró sütőbe rakjuk és magas hőfokozatan (180-200 fokon) sütjük kb. 15-20 percig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.

Tipp: ha teszünk egy evőkanál ecetet a tésztához, akkor magasabb, rétegesebb, levelesebb lesz az állaga. Sajt helyett szezámmaggal, nagy darabos sóval is szuperjó. A sok vajtól ne ijedj meg, ettől lesz nagyon omlós a tésztája.

Klasszikus sajtos rúd képek

Ha tetszett a fenti Sajtos rúd recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló sós nasi recepteket is: Sonkakrémes kifli recept, Medvehagymás, túrós pogácsa recept, Sütőtökös, sajtos pogácsa recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, füstölt sajt, tojás, trappista sajt, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: borkorcsolya, előétel, magyar, péksütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Sajtos rúd recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Foszlós kalács recept
kenyérféle

Foszlós kalács

Ami sosem hiányozhat az ünnepi asztalról

Mascarponéss, sonkás kifli recept
péksütemény

Mascarponéss, sonkás kifli

Vendégváró kelt tészta bögrés méréssel

Tepertős pogácsa recept
sós nasi

Tepertős pogácsa

A téli szezon egyik alap "péksüteménye"

 Nutellás babka muffin recept
péksütemény

Nutellás babka muffin

Mutatós cukiság az ünnepekre

Sárgarépás, sajtos tócsni recept
fitt nasi

Sárgarépás, sajtos tócsni

Lisztmentes, roppanós tócsni sütőben sütve

Aranygaluska recept
kelt tészta

Aranygaluska

Dióban gazdag, örökzöld kelt tészta

Kardamomos tekercs recept
kelt tészta

Kardamomos tekercs

Fűszeres huncutság hideg napokra

Hópihe kalács recept
péksütemény

Hópihe kalács

Narancsos étcsokoládé krémmel töltve

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató