A klasszikus paradicsomos tésztát vörösborral és darált hússal turbóztam fel, hogy aztán az egészet betoljam a sütőbe, a tetejét sajttal gazdagon megszórva. Ezt a tésztás egytálételt vendégvárásra szuperjól elő tudjuk készíteni, hogy aztán a vendégek megérkezésekor, frissen, 15-20 perc alatt ropogósra süssük a tetején a sajtot.
Vörösboros, paradicsomos tésztaragu recept
Hozzávalók:
- kb. 30-40 dkg tészta (nem mértem meg pontosan),
- 50 dkg darált hús,
- 2 konzerv hámozott paradicsom,
- pici cukor (1-2 tk.),
- 1-2 dl száraz vörösbor,
- sajt a tetejére,
- 1 kis fej vöröshagyma,
- kb. 5 gerezd fokhagyma,
- olívaolaj,
- fűszerek: só, bors, bazsalikom, oregánó, ízlés szerint csípős paprika.
Elkészítés:
- Megdinszteljük kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a húst, amit fehéredésig pirítunk, ezt követően mehet bele a paradicsom és a fűszerek a borral együtt.
- Közepes, vagy inkább alacsonyabb hőfokon lefedve pároljuk, főzzük a mártást, közben ízlelgetjük, hogy milyen fűszer hiányozhat még belőle. Ha túl savanykásnak érezzük a paradicsom miatt, akkor 1-2 kanálka cukorral kompenzálhatjuk.
- Ha kész a mártás, és kifőztük a tésztát, akkor az egészet alaposan összekeverjük, tepsibe tesszük és sok reszelt sajttal a tetején magas hőfokon pirulásig sütjük.