Néha kifejezetten élvezem, ahogy kiürül a hűtőm, és csak a meglévő alapanyagok felhasználásával tudok főzni, mert így egészen kreatívnak kell lennem ahhoz, hogy valami finomat tehessek az asztalra. Biztosan tudtam, hogy valamilyen lazacos fogást készítenék, aztán ahogy megláttam az árválkodó brokkoli fejet és a gorgonzola sajtot, már fejben el is kezdtem a főzőcskézést. Hozzáadtam mindent, amit úgy éreztem, jól passzolhat a képzeletbeli ételhez: friss citromlevet, fokhagymát, chilit, kókusztejet, parmezánt, és egy ízeiben kiegyensúlyozott, kellemesen selymes lazacragu lett a végeredménye. Fusilli tésztával összefőzve, parmezánnal gazdagon megszórva tálaltam.
Brokkolis, lazacos tészta recept
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg lazacfilé,
- kb. 5 dkg vaj és pár ek. olívaolaj keveréke,
- 1 citrom kifacsart leve,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 1 friss chili paprika,
- 1 kis fej brokkoli,
- 10 dkg gorgonzola/kéksajt,
- 2 dl kókusztej/főzőtejszín,
- só, bors,
- parmezán sajt tálaláshoz.
Elkészítés:
- A rózsáira szedett brokkolit sós vízben előfőzzük, a fusilli tésztát megfőzzük.
- A vaj és olívaolaj keveréken megpirítjuk a megtisztított (bőrétől megszabadított) lazacfilé mindkét oldalát. Ezt követően a fakanál segítségével darabokra szaggatjuk.
- Hozzádobjuk a felszeletelt fokhagymát, chili paprikát, citromlevet és kókusztejet, majd a gorgonzolát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ahogy felforrt a mártás, hozzákeverjük a tésztát, rádobjuk a brokkolit, majd az utolsó keverés után parmezánnal tálaljuk.