Ezt a remek bögrés sós finomság receptet Anya receptes gyűjteményében találtam. Egy nagyon egyszerűen elkészíthető (még mérleg sem szükséges hozzá) puha, kelt tészta, melynek a belsejében mennyei mascarponés töltelék bújik meg. Reggelire, uzsira vagy csak úgy borkorcsolyaként, nasiként is kiváló.
Mascarponéss, sonkás kifli
Hozzávalók egy tálnyi kiflihez:
- 3 bögre liszt,
- 1 ek. só,
- 1 bögre langyos tej,
- 1 tk. cukor,
- fél kocka élesztő (2,5 dkg),
- fél bögre olaj,
- fél doboz mascarpone krémsajt (125 g),
- fél bögre reszelt sajt,
- fél bögre sonka,
- 1 kk. só,
- 1 tojás,
- lenmag.
Elkészítés:
- A töltelékhez alaposan összekeverjük a mascarponét a reszelt sajttal és az apróra kockázott sonkával, picit megsózzuk.
- Langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk a belemorzsolt élesztőt.
- A lisztet a sóval, a tejes élesztő keverékkel és olajjal alaposan összegyúrjuk. Kb. egy órát lefedve pihentetjük, kétszeresére kelesztjük a tésztát meleg helyen.
- Négy részre osztjuk a megkelt tésztát, vékonyra kinyújtjuk és 8 nagyjából egyforma háromszögre (körcikkre) vágjuk fel.
- A szélesebb részére teszünk egy teáskanálnyi tölteléket és szorosan felcsavarjuk kifli formára.
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, a tetejét megkenjük tojással és megszórjuk lenmaggal.
- Előmelegített sütőben sütjük 180 fokon kb. 10-15 percig, amíg meg nem pirul a teteje.