Házi gnocchi recept

Gnocchi alla sorrentina

Házi gnocchi recept

A házi gnocchi gyártás nem ötperces hadművelet, de ha nagy adagot készítünk belőle, le tudjuk fagyasztani és így felgyorsíthatjuk a következő gnocchi főzést. A végeredmény pedig önmagáért beszél: összehasonlíthatatlan élmény házi, friss gnocchit majszolni a bolti helyett. A gnocchi készítés alapvetően nem bonyolult, csak néhány fontos alapszabályt kell betartanunk hozzá, és érdemes amolyan kikapcsolódásképpen tekinteni a tésztagyúrásra, ami meglepően haladósabb lesz annál, amit elsőre elgondolnánk. A krumplifőzéstől induló, fantasztikus, olasz tésztaszószban végződő gnocchi sorsát végigkísérni egészen felemelő érzés. A fortélyokhoz a legvastagabb olasz gasztrobibliámhoz nyúltam és a siker nem maradt el, boldogan osztom meg a jól bevált gnocchi receptet.

Házi gnocchi recept

Hozzávalók kb. 4-5 adaghoz:

  • 1 kg főzni való burgonya (rózsaszín),
  • kb. 30 dkg 00-ás liszt,
  • 1 tojás sárgája,
  • csipet só,
  • kb. 50 gr parmezán sajt lereszelve

Elkészítés:

  1. Első lépésként megfőzzük héjában az alaposan megmosott burgonyát sós vízben. Figyeljünk rá, hogy ne főzzük túl. A sütőt előmelegítjük 120 fokra. Fontos, hogy a burgonya száraz legyen, amikor elkezdjük a tésztagyúrást, ezért a megfőtt krumpliról leöntjük a vizet és héjastól átrakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire. 120 fokon kb. 5-10 percig szárítjuk.
  2. Amikor már annyit hűlt a krumpli, hogy meg tudjuk fogni, meghámozzuk (még langyosan).
  3. Egy nagy deszkára vagy szilikonos nyújtólapra tesszük a burgonyát és krumplinyomó segítségével áttörjük alaposan a burgonyákat.
  4. Egy kis fészket alakítunk ki az áttört krumpliból, megszórjuk csipet sóval, a liszt 3/4 részével, a tojássárgáját a közepére öntjük és belereszelünk egy kis parmezán sajtot. Az egészet alaposan összegyúrjuk. A gnocchi alapvetően ragacsos tészta és nem szabad túlgyúrni, ezért csak éppen annyi lisztet adjunk hozzá, amennyit feltétlen igényel a tészta. Ha pl. nagyon ragad a kezünkhöz és nem áll össze, akkor fokozatosan adjunk hozzá még lisztet. A liszt pontos mennyisége a krumpli minőségétől függ, ezért írtam azt, hogy a javasolt 30 dkg liszt helyett először csak a 3/4-ét szórjuk hozzá és a többit aszerint adagoljuk, ahogy összeáll a tészta.
  5. Ha összeállt a tészta, egy hosszúkás formát alakítunk belőle és felvágjuk kisujjnyi darabokra. Fontos, hogy mindvégig lisztes felületen dolgozzunk és a kezünket is lisztezzük.
  6. Az egyes darabokból kukacszerű formát gyúrunk a két tenyerünk között, vagy a nyújtólapon fel-le irányba görgetve rajta a tenyerünket.
  7. A tésztacsíkokból kb.  kisujjpercnyi darabokat vágunk le. Ezeket fából készült gnocchi formázó vagy egy villa segítségével bemarjuk, hogy ezáltal jobban tapadjon bele a finom tésztaszósz, ráadásul így egészen csinosak lesznek. Lisztezett felületre helyezzük úgy, hogy véletlenül se tudjnak egymáshoz ragadni. Ha nincs szükség az összes gnocchira, egy lisztezett, fagyasztóba rakható tálcára pakolva fagyasszuk le őket. Ha megdermedtek, szórjuk be egy zacskóba, így kevesebb helyet foglalnak majd a fagyasztóban, de már nem tudnak összeragdni, mert megfagytak. Felhasználáskor fontos, hogy fagyosan dobjuk a forró vízbe, különben kiengedésnél elveszítik a csinos formájukat.
  8. Ha frissen készítjük, akkor innentől kezdve nagyon felgyorsul a folyamat: sós vizet forralunk és a felforrt vízbe tesszük a friss gnocchit. Ilyenkor picit mérsékeljük a hőfokot, és amint felúsznak a víz tetejére, készen is vannak. Már csak a jól megérdemelt tésztaszósszal kell összeforgani őket ahhoz, hogy tálalhassuk a házi gnocchit. Lássunk ehhez egy dél-olasz verziót, Sorrentóból: gnocchi alla sorrentina.

Gnocchi alla sorrentina recept

Hozzávalók 2-3 személyre:

  • a fentiekben készült gnocchi mennyiség fele,
  • pár ek. olívaolaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 2-3 gerezd fokhagyma,
  • 1 konzerv hámozott paradicsom,
  • só, bors,
  • friss vagy  kb. 2 tk. őrölt bazsalikom,
  • 1 marék parmezán sajt reszelve (mozzarella is szuper, ha van).

Elkészítés:

  1. A gnocchit a fent leírtak szerint elkészítjük. Még mielőtt megfőzzük a gnocchit, elkészítjük a szószt.
  2. Kevés olívaolajon megfuttatjuk a felaprított hagymát, megdinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, és a paradicsomot. Kb. félóra alatt megfőzzük (alacsony és közepes közötti hőfokon), fűszerezzük.
  3. Megfőzzük a gnocchit, összeforgatjuk a szósszal és egy kerámia vagy jénai tálba tesszük. Sajtot reszelünk rá gazdagon, majd 200 fokon (felső, grill fokozatú sütés) kb. 15-20 perc alatt rápirítjuk a sajtot és nyomban tálaljuk.

Házi gnocchi recept képek

Ha tetszett a fenti Házi gnocchi recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló tészta recepteket is: Sült paradicsomos, krémsajtos spagetti recept, Tojásos nokedli fejes salátával recept, Medvehagyma pesztós, házi fettuccine recept.

További receptötletek a hozzávalókból: burgonya, finomliszt, fokhagyma, hámozott paradicsom, parmezán sajt, tojás, vöröshagyma. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, olasz, tészta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Házi gnocchi recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató