Amatriciana, azaz szalonnás, paradicsomos tészta

A kedvenc olasz paradicsomos tésztám

Szalonnás, paradicsomos (amatriciana) tészta recept

Sikerült egy újabb kedvenc olasz tésztaszószra lelnem: sugo all'Amatriciana, így hangzik, ami eredetileg a Rómához közeli Amatrice olasz városkából származik. A fantasztikus olasz konyhához hűen csupán néhány minőségi alapanyagból áll, mégis fenséges egytálétel, még úgyis, hogy nem tettem bele sem bazsalikomot, sem oregánót. Pedig ezelőtt bazsalikom nélkül el sem tudtam képzelni a paradicsomos tésztát. Most viszont igyekeztem betartani az olasz recept előírásait. 

Szalonnás, paradicsomos (amatriciana) tészta recept

Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • kb. 300-400 gr tészta (pl. bucatini vagy spagetti),
  • pici olívaolaj,
  • 40 dkg hámozott paradicsom konzerv, vagy friss paradicsom meghámozva,
  • 1 dl fehér száraz bor,
  • chili paprika,
  • 20 dkg húsos szalonna (pl. kolozsvári),
  • 10 dkg pecorino sajt,
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A tésztát forró vízben megfőzzük és ez idő alatt elkészítjük a mártást.
  2. Egy csepp olíván megsütjük a csíkokra szeletelt szalonnát, ráöntjük a bort, az aprított chili paprikát, majd kikanalazzuk a sült szalonna darabkákat és félretesszük.
  3. A visszamaradt szószhoz adjuk a paradicsomot, kb. 10 perccel később pedig a reszelt sajt felét.
  4. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk és a végén tegyük vissza a szalonna darabokat.
  5. Ekkor a leszűrt tésztával keverjük át a szószt és sajttal szórva tálaljuk.

Amatriciana, azaz szalonnás, paradicsomos tészta képek

Ha tetszett a fenti Szalonnás, paradicsomos (amatriciana) tészta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló tészta recepteket is: Sült paradicsomos, krémsajtos spagetti recept, Tojásos nokedli fejes salátával recept, Medvehagyma pesztós, házi fettuccine recept.

További receptötletek a hozzávalókból: chili, fehér bor, hámozott paradicsom, kolozsvári szalonna, pecorino sajt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gyorsan elkészíthető, olasz, tészta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 3.5

Szalonnás, paradicsomos (amatriciana) tészta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Lazacos, paradicsomos tészta recept
tészta

Lazacos, paradicsomos tészta

Halas pasta héjában sült, extra aromás fokhagymával

Házi gnocchi recept
tészta

Házi gnocchi recept

Gnocchi alla sorrentina

Zöld spárgás, citromos tészta recept
tészta

Zöld spárgás, citromos tészta

A dübörgő spárgaszezon közepén avattam fel a legújabb konyhai szerzeményem

Kolbászos, paradicsomos tészta recept
tészta

Kolbászos, paradicsomos tészta

Magyar és olasz ízek találkozása egy serpenyőben

Pimasz olasz tészta recept
tészta

Pimasz olasz tészta

Egy kis konyhai pimaszkodással több idő jut pihenésre

Vörösboros, paradicsomos tésztaragu recept
tészta

Vörösboros, paradicsomos tésztaragu

A klasszikus paradicsomos tészta rakott, tepsis verzióban

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató