Florentin keksz

Egy mennyei karácsonyi aprósüti liszt nélkül

Florentin keksz recept

Már a nyári első kóstolás alkalmával (Köszi Panna) tudtam, hogy karácsonyhoz készülődve vissza fog térni ez az íz az életembe, és azt hiszem az egyik kedvenc ünnepi aprósüteménnyé nőtte ki magát nálam. Képzeljetek el egy mennyei karamellszószt, benne mandula szeleteket, aszalt és kandírozott gyümölcsdarabokat, amiket a sütőben jó ropogósra sütünk, majd mindezt étcsokoládéval koronázzuk meg... Ugye milyen jól hangzik? Gyorsan elkészül ez az olasz édesség, úgyhogy még bőven beleférhet karácsonyig.

Florentin keksz recept

Hozzávalók egy nagyobb mennyiséghez (lehet felezni, de nem érdemes):

  • 150 g cukor
  • 50 g vaj
  • vaníliacukor/aroma vagy rúd kikapart magjai
  • 2,5 dl tejszín
  • fahéj
  • 200 g szeletelt mandula
  • 200 g kandírozott és/vagy aszalt gyümölcs (narancs, áfonya, barack)
  • 4 ek. darált, pirított dió

Florentin keksz készítés:

  1. A cukrot a vajjal folyamatos keverés mellett egy világos aljú és vastag falú edényben karamellizáljuk, majd a tűzről levéve óvatosan, apránkénti adagolással hozzákeverjük a tejszínt.
  2. Ehhez adjuk hozzá a mandulát, diót és gyümölcsöket, fűszerezzük fahéjjal és amivel még szeretnénk.
  3. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsiben, egymástól tisztes távolságra teáskanálnyi adagokat porciózunk, amiket kerekre ellapítva indítunk útjára a sütőben, méghozzá 160 fokon.
  4. Pár perc alatt elkészülnek, úgyhogy sasoljuk a sütőt. Elterülnek majd és szépen megpirul a tetejük, ettől lesz jó, ropogós, persze azért nem szabad ezt túlzásba vinni.
  5. Amikor már piroskásak, kivesszük, megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek, majd fejjel lefelé fordítva a sütőpapíron, felolvasztott étcsokoládéval kenegetjük be őket.
  6. Így hagyjuk megdermedni, majd hűtőben vagy kamrában tároljuk tálalás előtt. (Vigyázzunk arra, hogy ne legyenek vastagok, hanem inkább pici, lapos darabok legyenek, úgy jobban egyben maradnak és megsülnek.)

Florentin keksz képek

Ha tetszett a fenti Florentin keksz recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló keksz recepteket is: Mogyoróvajas csók, Málnás, mandulás vegán keksz recept, Almás, fahéjas zabkeksz recept.

További receptötletek a hozzávalókból: aszalt gyümölcs, dió, fahéj, karamell, mandula. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, gluténmentes, karácsonyi, keksz, olasz.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

3 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 4.7

Florentin keksz recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató