A pohárdesszertek nagy előnye, hogy az elkészítés során általában nincs szükség sütésre, ezáltal gyorsan össze tudjuk állítani, és a legtöbbször atombiztos, elronthatatlan recept vezet idáig. A pohárba kerülő, színes rétegek elhelyezése szinte már csak dizájnerkedés, gasztrolegózás. Egy kis pisztáciával összedarált kekszmorzsa ide, néhány kenésnyi édes krémsajt réteg oda, szépséges eper szemekkel kidekorálva, és már kész is a fenséges, színtiszta eleganciát magában hordozó édesség. A Barta pincészet 2017-es, egy kis édes furmint névre hallgató, kedves bora fantasztikus párosítás az epres krémsajtos pohárdesszert mellé.
Epres, krémsajtos pohárdesszert recept
Hozzávalók 3-4 személyre:
Epres réteghez:
- 30-40 dkg friss eper.
Krémsajtos réteghez:
- 40 dkg natúr krémsajt/mascarpone,
- 10 dkg sűrített tej,
- 2 tk. vanília aroma vagy 1 egész vanília rúd magjai.
A pisztáciás kekszmorzsához:
- 15 dkg zabkeksz,
- 5 dkg pisztácia.
Elkészítés:
- A pisztáciát a keksszel együtt egy aprítógépben ledaráljuk morzsás állagúra.
- A krém hozzávalóit összekeverjük, az epret megmossuk, és kb. a felét szeletekre vágjuk.
- A rétegezéshez választunk egy-egy helyes poharat, kelyhet, vagy akár csatos kis üveget: alulra szórjuk a pisztáciás morzsát, erre kenjük egy habzsák vagy kis kanál segítségével a krémet. Körberakjuk szeletelt eperrel, majd a belső részre egészben is tehetjük a szamóca szemeket. Az eperre kenünk még egy kis krémet, és díszítésként még megszórjuk egy kis morzsával, pisztáciával.
- Eper szeletekkel és menta levelekkel díszítjük. Hűtőben néhány órát vagy akár egy éjszakát is kibír, de a friss eper miatt érdemes minél előbb elfogyasztani.