Hópihe kalács

Narancsos étcsokoládé krémmel töltve

Hópihe kalács recept

Amennyire nagy kedvenceim a piték, annyira imádtam ezt a hópihe sütit is elkészíteni. Alapvetően is jó érzés kelt tésztával dolgozni, végigkísérni a tészta kelesztésének folyamatát, átalakulását, de ilyen helyes, óriás hópihét formálni belőle különösen lélekemelő móka, főleg az ünnepi ráhangolódás, készülődés időszakában. A kalács sokféle töltelékkel, és csavarással variálható, kiváló ajándék-, uzsi- vagy éppen karácsonyi, reggeli ötlet lehet. Az pedig már csak hab a tortán, ahogy a KitchenAid robotgép dagasztókara tökéletesen összegyúrja, megdagasztja a tésztát helyettünk, nekünk már csak ki kell várni a kelesztés idejét és megformázni ezt a csodasütit.

 

Hópihe kalács recept

Hozzávalók:

A kelt tésztához:

  • 2,5 dl tej,
  • 25 gr friss élesztő,
  • 2 ek. kristálycukor,
  • 45 dkg finomliszt,
  • 1 csipet só,
  • 1 tojás,
  • 75 gr puha vaj,
  • tetejére: 1 tojás.

A narancsos, étcsokis töltelékhez:

  • 75 gr vaj,
  • 150 gr étcsokoládé,
  • 30 gr porcukor,
  • 70 gr kandírozott narancshéj,
  • 1 db narancs lereszelt héja.

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe szórjunk cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, szórjunk rá egy kanál lisztet, és tegyük félre, hagyjuk, hogy jól felfusson (dolgozzon az élesztő).
  2. Ha ez megtörtént, akkor a lisztet keverjük össze a sóval, alakítsunk ki a közepén egy mélyedést, ide öntsük a lágy vajat, tojást, és felfutott élesztős keveréket. Dolgozzuk, gyúrjuk össze alaposan, dagasztókaros robotgép segítségével.
  3. Addig gyúrjuk, amíg összeáll egy gombóccá a tészta, és szép, fényes lesz a külseje. Tegyük meleg helyre, a duplájára keleszteni kb. 1-2 óra alatt.
  4. A kelesztés ideje alatt készítsük el a krémet: az étcsokit a vajjal alacsony hőfokon vagy vízgőz fölött olvasszuk össze, adjuk hozzá a porcukrot, a kandírozott, és a frissen reszelt narancshéjat, majd keverjük össze, és várjuk meg, amíg kihűl (ez idő alatt a tészta is megkel).
  5. Picit gyúrjuk át, majd válasszuk ketté a megkelt tésztagombócot.  Mindkét gombócot nyújtsuk ki kör alakúra (amekkora kör befér a nagy tepsinkbe).
  6. Az első kinyújtott kört kenjük meg alaposan a csokis krémmel, és helyezzük rá a másik tésztalapot, csipkedjük össze a széleit. Helyezzünk egy poharat a kör közepére, és a pohártól kiindulva osszuk fel a kört 12 egyenlő szeletre, majd mindegyik szeletet csavarjunk meg kétszer. Konyharuhával letakarva hagyjuk így ismét kelni, pihenni kb. 20-30 percet.
  7. Megkenjük egy felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával, és 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverés mellett sütjük kb. 12-15 percig, tűpróbáig. Tálalás előtt porcukorral meghintjük.

A recept elkészítését a KitchenAid Magyarország támogatta.

Hópihe kalács képek

Ha tetszett a fenti Hópihe kalács recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló péksütemény recepteket is: Teljes kiőrlésű, kókuszos csiga recept, Nutellás babka muffin recept, Fahéjas alma koszorú recept.

További receptötletek a hozzávalókból: étcsokoládé, finomliszt, friss élesztő, narancs, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, karácsonyi, péksütemény.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Hópihe kalács recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Foszlós kalács recept
kenyérféle

Foszlós kalács

Ami sosem hiányozhat az ünnepi asztalról

Teljes kiőrlésű, kókuszos csiga recept
péksütemény

Teljes kiőrlésű, kókuszos csiga

Szuper kókuszos péksüti fitt verzióban

Mini panettone recept
kelt tészta

Mini panettone

Ünnepi hangulatot varázsol otthonunkba

Muffin buci recept
pékáru

Muffin buci

Édes, kedves, mini zsemlék a boldog napindításhoz

Fahéjas alma koszorú recept
péksütemény

Fahéjas alma koszorú

Bundás alma leveles tésztában

Étcsokoládés narancskrém torta recept
csokitorta

Étcsokoládés narancskrém torta

Elegáns desszert a különleges alkalmakra

Amerikai zabpelyhes keksz recept
keksz

Amerikai zabpelyhes keksz

A vasárnap délutáni tejeskávé elmaradhatatlan kísérője

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató