Ha választani kell mákos vagy diós bejgli között, mindig a diósat választom, sosem voltam mák rajongó. Most viszont nagyon megtetszett ebben a sütiben, hogy a mákszemek helyes, pöttyös külcsínt adnak ennek a pitének, ráadásul a fanyar málna és mák találkozása kellően lehengerlő ahhoz, hogy egy csodás édességet hozzunk létre. A végeredmény önmagáért beszél: könnyed tészta, ami nem túl édes, picit savanykás a málnától és finom ropogós a tetején lévő mandulától. Szuperkönnyű elkészíteni és nagyon gyorsan elfogy, érdemes kipróbálni.
Mákos, málnás pite recept
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
- 25 dkg puha vaj,
- 15 dkg cukor,
- 2 cs. vaníliacukor,
- 4 tojás,
- 25 dkg liszt,
- 15 dkg darált mák,
- 1 csipet só,
- 2 tk. sütőpor,
- 2 citrom reszelt héja,
- 25 dkg natúr joghurt,
- kb. 15-20 dkg fagyasztott málna,
- kevés szeletelt mandula a tetejére.
Elkészítés:
- A vajat, cukrot, tojást habosra turmixoljuk, és hozzáadjuk a lisztet, mákot, sót, sütőport. Összekeverjük, majd belereszeljük a citromot, csavarunk pici friss citromlevet is, és hozzáadjuk a joghurtot, átkeverjük.
- Sütőpapírral bélelt torta- vagy piteformába öntjük, megszórjuk a fagyasztott vagy friss málnával, a tetejére pedig egy kis marék mandulaszeletet dobunk.
- 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 50 percig, tűpróbáig.