Ahogy a múltkori bejegyzésnél olvashattátok, nagy sikert aratott nálunk az édes burgonya, így azóta is további fogásokat készítek belőle. Eredetileg azt terveztem, hogy sütöm és töltöm ezt a csodás narancs színű zöldséget, de méretüknél fogva erre most nem volt lehetőség, ezért inkább rakott formátumban használtam fel. A hagyományos rakott krumpliban előbukkanó kolbász karikát egy kicsit másképp csempésztem bele ebbe az egytálételbe, és a színkavalkádot tovább fokozva kápia paprikával és kukoricával tettem még vidámabbá és ízletesebbé az ízzel-lélekkel módra készült, rakott édesburgonyát. Nem szerénykedem, szerintem fantasztikus lett ez a kreáció, érdemes kipróbálni.
Rakott édesburgonya recept
Hozzávalók négy személyre:
- kb. 1 kg édesburgonya,
- pici só,
- 2-3 db kápia paprika,
- 1 kis konzerv csemegekukorica,
- 25 dkg 20%-os tejföl,
- 25 dkg mascarpone, vagy tejszínes natúr krémsajt,
- kb. 10-15 dkg füstölt, csípős békési kolbász,
- trappista sajt,
- pár ek. olívaolaj
Elkészítés:
- Az édesburgonyát megtisztítjuk, meghámozzuk és kb. 20 perc alatt enyhén sós vízben előfőzzük.
- Amíg kihűl, előkészítjük a krémet: a mascarponét a kolbásszal és a tejföl ¾ részével összeturmixoljuk, vagyis botmixerrel pürésítjük, hogy egészen krémes állagú legyen.
- Az édesburgonyát felkarikázzuk és olívaolajjal kikent tálba rétegezzük így: egy réteg burgonyakarika, egy réteg kolbászos mascarpone krém, apró darabokra szeletelt paprika, csemegekukorica, és így tovább, amíg tart a hozzávalókból.
- A tetejére burgonya, kukorica, natúr tejföl és sok-sok reszelt trappista sajt kerül.
- A sütőben 180-200 fokon kb. 20 percet sütjük, amíg szépen rápirul a sajt.