A spárgaszezon utolsó pillanataiban dobtam össze ezt a tésztát a hűtőben, és fagyasztóban árválkodó alapanyagokból. Egy igazán királyi pasta kerekedett belőle, hiszen királyrák, és történelmi, királyi borvidékről származó Barta Pince "egy kis furmint" aranyozta be a spagetti minden falatát. 10 perc alatt elkészülő, decens gasztrocsoda ez, amely egy tányérnyi luxust csempész a hétköznapokba.
Spárgás, királyrákos spagetti recept
Hozzávalók két személyre:
- 3 dkg vaj,
- pár ek. olívaolaj,
- kb. fél csokor friss, zöldspárga,
- 1- 2 gerezd fokhagyma,
- kb. 10 db királyrák,
- 15-20 dkg koktélparadicsom,
- 1,5 dl száraz furmint (Barta Pince, egy kis furmint),
- 1 kis csokor, friss petrezselyem,
- só, bors,
- néhány csepp friss citromlé,
- 25 dkg durumspagetti.
Elkészítés:
- Feltesszük a tészta főzővizét forrni, és megfőzzük a spagettit (addig pont elkészül a tészta többi része).
- Vaj és olívaolaj keverékén megpirítjuk az apróra vágott spárgát, hozzádobjuk a reszelt fokhagymát, királyrákot, majd a koktélparadicsomot. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük a borral és megvárjuk, amíg picit redukálódik a bor, és szaftos lesz a szósz. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kicsit a tészta főzővizéből.
- Ha megfőtt a spagetti, összeforgatjuk a szósszal, megszórjuk friss, aprított petrezselyemmel, és cseppentünk rá kevés citromlevet is. Sózzuk, borsozzuk.