2010. október 1., péntek

Életkerék kenyér rozslisztből

A remek, ötletgazdag KREATÍV Café oldalán bukkantam rá az életkerék kenyér receptjére, ahol olyan sütésre és tesztelésre csábító fotókat találtam a kenyérkéről, amiknek egyszerűen nem tudtam ellenállni. A receptet végül csöppet átvariáltam, "rozsosítottam", és az eredeti recept szerint ugyanúgy golyócskákat formáztam a tésztából, amiből végül helyes rozsos zsemle torta lett.
Életkerék kenyér rozslisztből


Az életkerék kenyér hozzávalói kb. 5 személyre (ha egy bőséges reggelire, vagy vacsorára számoljuk):
  • 60 dkg rozsliszt keverék (az AboMill rozsos lisztkeverékét használtam)
  • 3 dl tej, 
  • 2-3 ek. olaj,
  • 2 teáskanál só,
  • 1 tk. cukor,
  • fél kocka élesztő
  • díszítéshez: tökmag, napraforgómag, fenyőmag, szezámmag
  • kevés víz.
Az életkerék kenyér elkészítése:

Életkerék kenyér sütés előttAz élesztőt a langyos tejben egy teáskanál cukorral felfuttatjuk, majd a liszttel, sóval alaposan összegyúrjuk, pontosabban jól megdagasztjuk egy fakanál segítségével (függőleges, lendületes mozdulatokkal). A szerencsésebbek kenyérsütő gépben is megdagaszthatják a tésztát, ez esetben viszont nem kell felfuttatni a tejben az élesztőt, hanem a hozzávalók tetejére kell morzsolni az élesztőt. A kenyér tésztát kb. 1-2 órán át kelesztjük meleg helyen (ha a lisztet is meglangyosítjuk, és jó meleg helyre tesszük, akkor akár kevesebb mint egy óra alatt is megkelhet a tészta). Amikor megkelt, 5 felé vesszük, majd ezekből egyenként 3 kis golyót formálunk (persze lehet másképp is méretezni a golyócskákat) és kikészítjük a díszítő elemeket: szezámmag, tökmag, napraforgó és/vagy fenyőmag (ill. mák, köménymag is szóba jöhet annak, aki barátságban van velük) és ezeket külön kis tálkákba öntjük. A golyókat egyesével belemártjuk egy kis vízbe és ezen felével belenyomjuk a magokba őket és tetszés szerinti alakzatban, változatban egymás köré helyezzük őket a tortaformában (kibélelve szilikonos sütőpapírral), vagy egy tepsiben, így virág, vagy kerék formát vesznek fel. Előmelegített sütőben sütjük magas hőfokon. Ez alkalommal anya vadiúj elektromos sütőjét teszteltük, amiben a 200 fokos bemelegítéssel, légkeveréssel, nem viccelek, 15 perc alatt gyönyörű, aranybarnára sült (szintén 200 fokos fűtéssel). Természetesen ahány konyha, annyi sütő, ezért a legbiztosabb az, ha folyamatosan megfigyelés alatt tartjuk a legújabb remekművünket, a finom illatok és a piruló, barnuló teteje sokat elárulhat arról, hogy már készen van és persze ezt is szurkálhatjuk tesztelés végett: ha ragad a tűre valami, akkor még biztosan nyers a tészta.
Jó étvágyat kívánok ezekhez az édes (mármint sós) zsemlécskékhez!

Életkerék kenyér


Receptajánló:

2 megjegyzés:

Edit írta...

kondorosi kolbász :D Mártikám nagyon jol néz ki ez a kenyér, tuti ki fogom probálni!!

sok puszi
Edit

Márti írta...

Köszönöm Edit és várom a beszámolódat! :)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció