2011. március 23., szerda

Pásztor pite, vagy eredeti nevén Shepherd's pie

Az angol konyha méltán híres pásztor pitéje azon túl, hogy egy különleges, új ízvilágot hozhat a konyhánkba, nagyszerűsége abban is rejlik, hogy még melegítve is isteni, hiszen még jobban összeérnek olyankor az ízek. Az eredeti recept szerint darált bárányhúst kell felhasználni a pitéhez, de természetesen marhából, sertésből, vagy pulykából sem sülhet ki olyan rossz eredmény. A recept a BBC Good Food márciusi magazinjának receptje nyomán állt össze.
Pásztorpite

A pásztor pite hozzávalói 4 személyre:
  • kevés olaj,
  • 3 db sárgarépa,
  • 1 db vöröshagyma,
  • 50 dkg darált hús (eredetileg bárányból)
  • 1 konzerv hámozott paradicsom,
  • 30-40 dkg zöldborsó,
  • 2-3 tk. Worchestershire szósz
  • 1 kg krumpli,
  • vaj, tejszín,
  • kakukkfű,
  • só, bors
  • vörösbor
A pitéhez első körben készítsük el a húsragut, illetve párhuzamosan ennek megfőzésével tegyük fel a krumplit főni. Kevés olajon dinszteljük meg a hagymát, adjuk hozzá a darált husit, pirítsuk fehéredésig, majd pároljuk meg az apróra felkockázott répa, zöldborsó és paradicsom kíséretében. Fűszerezzük Worchestershire szósszal, sóval, borssal, kakukkfűvel, majd néhány löttyintésnyi vörösborral. Fedő alatt főzzük össze alaposan a ragu alkatrészeit, amíg finom szaftos elegyet nem képeznek. A főtt krumplit összetörjük némi vajjal és tejszínnel elkeverve pürésítjük botmixerrel. A pásztor pitét egy kerámia tálban, vagy tepsiben sütjük: alulra a húsragu, felülre, szépen elfésülve pedig a krumplipüré kerül. Egy villa segítségével húzhatunk néhány gusztusos csíkokat a püré tetejére. Magas hőfokon sütjük kb. 1 óráig, vagy amíg a teteje meg nem pirul egy csöppet. Bátran lehet variálni más zöldségekkel is a ragut, nagy divat például a mexikói pásztor pite, aminek a klasszikus zöldség elemeit lecserélik kukoricára, babra, kaliforniai paprikára. Jó étvágyat kívánok!

Receptajánló:

2 megjegyzés:

nagyvárosi lány írta...

óóó, hát ez mennyire jó! visszahozza az emlékeimet, amikor egy walesi au-pairkedés alatt ilyen jókat ettem a családomnál:) egy ötlet: próbáld ki mellé a gravy-t, szuper szaftos, tömény mártás, a British Store-ban lehet kapni.

Márti írta...

tényleg? ezt örömmel olvastam, nem hiába az íz emlékeink a legpontosabbak :) köszi a tippet a szószra, utánanézek...

Megjegyzés küldése

Szponzoráció