2012. február 6., hétfő

Duna hullám torta

A Duna hullám süti egyik nagy kedvencem Anya édességei közül... Már régen nem ettem ilyet és még nem is próbálkoztam a megalkotásával, ezért éppen itt volt az ideje. Nem egy új keletű süteményről van szó, hiszen régóta lehet evvel találkozni az interneten is, a sok recept variáció közül mégis inkább a jól bevált, otthoni forrásnál maradtam és nem bántam meg... A  meggy hullámokkal díszített, gusztusos, két színű tészta három komponensű, mennyei vaníliás krémmel összeforrt ízélményét már csak a tetejére öntött étcsokoládé tetézi. Nem bonyolult elkészíteni ezt a desszertet, csak egy picit munkás, bár ennek a legrosszabb része csupán a mosogatás, mert sajnos szükség van néhány edényre a Duna hullámhoz, de mindenképp megéri az áldozatot.

Hozzávalók a tésztához (1 tortaforma, vagy téglalap alakú sütőforma):
  • 6 tojás szétválasztva,
  • 1 üveg magozott, lecsöpögtetett meggybefőtt, (vagy friss meggy a fáról :))
  • 6 csapott ek. cukor,
  • 6 púpos ek. rétesliszt,
  • pici sütőpor (kb. fél tasak),
  • 1 ek. kakaópor,
  • 1 ek. víz.
Hozzávalók a krémhez:
  • 3 evőkanál liszt,
  • 3dl tej,
  • 15dkg vaj,
  • 10 dkg porcukor,
  • 2dl tej,
  • 1cs. Dr. Oetker főzés nélküli vanília ízű pudingpor,
  • étcsokoládé a tetejére, (2/3 tábla) 3 ek. olajjal felolvasztva
Elkészítése:
A tészta összeállításánál gyakorlatilag egy 6 tojásos, sárga piskótát készítünk annyi változtatással, hogy a tészta felét, sárga részét beleöntjük a sütőformába, majd a másik fél piskótatésztába beleteszünk 1 ek. kakaóport 1 ek. vízzel, összekeverjük és így öntjük rá a sárga részre. Az alaposan lecsöpögtetett meggyet beleszórjuk a kakaós tésztába. Néhány szemet félretehetünk a díszítéshez. (A piskóta tészta általános, részletes leírása itt elérhető.)
A krémet három lépcsőben állítjuk össze:
  1. A lisztet a tejjel (3 dl) alaposan összekeverjük és lassú tűzön, folyamatos keveréssel sűrűre összefőzzük. A lisztes tej két lépésben sűrűsödik: először kb. 4-5 perc után, majd kicsit később fokozatosan elkezd egy sűrűbb masszává összeállni. Nagyon fontos, hogy egy pillanatra se álljunk le a keveréssel, mert csak így tudjuk az időközben felbukkanó csomókat szétdolgozni. Ennek az alkotóelemnek kell a krém legsűrűbb részének lennie, ezért türelmesen kell főzőcskézni, ami akár 20-25 percünkbe is kerülhet. A kihűtése során is időnként keverjük át, hogy ne ráncosodjon be a massza.
  2. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral egy turmix gép segítségével.
  3. 2 dl hideg tejet egy tasak vaníliás, főzés nélküli pudingporral habverővel sűrű krémmé dolgozunk össze.
Amikor kihűlt a lisztes tejes massza, hozzáadjuk a másik két alkotórészt és alaposan összekeverjük, megkenjük vele a kihűlt piskóta tetejét. Felolvasztjuk az étcsokit 3 ek. olajjal és befedjük vele a krémet. Néhány percnyi dermedés után villával hullámokat rajzolunk a csokiba.

                                                                Receptajánló:

5 megjegyzés:

Dórci írta...

Én abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy meg is kóstolhattam. Tényleg mennyei! köszönöm, Márti :)

Névtelen írta...

Nagyon "guszta", biztos az íze is isteni volt.
Büszke vagyok Rád!:)
Anya

Márti írta...

Köszi Dórcikám, máskor is szívesen! :)
Köszi Anya, meg a receptet is! :) Puszi, Márti

Gabriella írta...

Ez istenien néz ki! :))

Márti írta...

Köszönöm Gabriella! :)

Megjegyzés küldése

Szponzoráció