A ropogósan krémes mogyoróvaj az amerikaiak egyik kedvenc szendvicskréme, amit általában valamilyen dzsemmel együtt fogyasztanak. Nekem is ízlik önmagában a mogyoróvaj, de azért szívesebben keverem a keksz vagy a mogyoróvajas sajttorta tésztájába, mint kenem meg vele a kenyeremet. A mogyoróvajas, csokis keksz kevesebb, mint egy óra alatt elkészül, pikk-pakk megsül és sokáig finom marad. Vagyis ez nem teljesen igaz, mert általában elképesztően gyorsan elfogy.
Mogyoróvajas, csokis keksz recept
Hozzávalók egy nagy tálnyi mennyiséghez:
- 1 nagy tojás,
- 1/3 bögre cukor,
- 1/4 bögre puha vaj,
- 1/2 bögre mogyoróvaj,
- 1 és 1/2 bögre liszt,
- 1 késhegynyi szódabikarbóna,
- 1/3 bögre tej,
- 2 cs. vaníliacukor,
- 1 tábla étcsokoládé vagy 10-15 dkg csoki pasztilla.
Elkészítése:
- A tojást a cukorral és vajjal habosra kikeverjük, hozzáadjuk a többi alkotórészt (az apróra vágott csokit a legvégén), alaposan összedolgozzuk. Ha nincs kész mogyoróvajad, készítsd el házilag!
- Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire halmozunk kb. egy kisebb evőkanálnyi adagokat. A kupacokat egy villa segítségével formázhatjuk picit laposabbra és akár csíkosra vagy kockásra.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 percig sütjük, amíg piros nem lesz a tetejük és persze egy tűvel azért még ellenőrizhetjük, hogy biztosan nem ragad-e rá semmi. A sütési idő abszolút sütőfüggő, de az biztos, hogy nagyon gyorsan megsülnek a kekszek, ezért figyeljünk nagyon a sütőre.
Tippek:
- Adag duplázás esetén a szódabikarbóna mennyiségén ne duplázzunk, különben furcsa utóíze lehet a keksznek.
- A mérés során ugyanazt a bögrét használjuk, hogy az arányok megmaradhassanak. Ez lehet 2, 2,5 vagy 3 dl-es bögre is.
- A kekszformázást, tepsis adagolást nagyban megkönnyíti a kekszadagoló vagy klasszikus fém fagyis kanál.