Csokis linzer keksz pisztáciakrémmel

Szupercsokis, karácsonyi aprósüti

Csokis linzer keksz recept

Az alaprecept az elsők között megjelent, A főzés mindenkié Lidl szakácskönyvből származik, ami azóta is az egyik nagy kedvencem, ha karácsonyi, "ragasztgatós" linzer aprósütiről van szó. Elképesztő mennyiségű kakaópor van benne, amitől nem csak nyomokban lesz csokis, hanem úgy igazán, és mivel a cukrot sem adagoljuk túl benne, ellenben belecsempészünk két kanálka sót, egészen ellenállhatatlan íze lesz. Fantasztikusan jól áll neki, és elegánssá teszi az olasz pisztáciakrém mind ízvilágban, mind külcsínben, és nem utolsó sorban, nagyban megkönnyíti a kekszek töltését. Általában duplázom a mennyiségeket, mert nem lehet belőle eleget sütni, így itt már eleve a "nagyobb", 60-70 db töltött kekszes adagot találjátok. 

Csokis linzer keksz recept 

Hozzávalók kb. 60-70 db töltött kekszhez:

Keksztésztához:

  • 50 dkg finomliszt,
  • 25 dkg porcukor,
  • 16 dkg kakaópor,
  • 2 csapott tk. só,
  • 1 tk. sütőpor,
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna,
  • 40 dkg hideg vaj,
  • 2 tojás.

Töltelékhez:

Elkészítés:

  1. Elsőként a keksz száraz hozzávalóit mérjük ki, szitáljuk át, és keverjük össze egy kanállal. Ezt követően a hideg vajat kisebb darabokra vágjuk, és a kezeink között a lisztes, száraz résszel elmorzsoljuk, összemorzsoljuk, összegyúrjuk.
    Száraz hozzávalók elmorzsolása a vajjal
  2. Amikor már nagyjából kezd összeállni a tészta, beleütjük, hozzáadjuk a két tojást, és tovább gyúrjuk. 
    Tojás hozzáadása és a tészta készre gyúrása
  3. Ne ijedjünk meg, ha először nagyon ragad majd a kezünkhöz, mert ahogy gyúrjuk folyamatosan, és egyre több száraz részt dolgozunk bele a tésztába, úgy fog egyre inkább összeállni. Onnan tudjuk, hogy jól végeztük a dolgunkat és kész vagyunk a gyúrással, hogy a tészta kerek, egész gombóccá áll össze, aminek a felülete szép, fényessé válik. Fóliába csomagolva tesszük hűtőbe legalább félórára, de akár éjszakázni is ott hagyhatjuk.
    Tészta fóliába csomagolása és pihentetése a hűtőben
  4. Ha több órát töltött a hűtőben a tészta, akkor nyújtás előtt kb. 20-30 perccel érdemes kivenni, hogy könnyebben menjen. 4 adagra osztjuk, és az első adagot alaposan lisztezett felületen (és lisztezett nyújtófával) egészen vékonyra nyújtjuk (kb. 3 mm-nyire), és bármilyen alakú süti kiszúróval, vagy rövidital pohárral szaggatjuk a formákat a tésztán (minél közelebb egymáshoz, hogy spóroljunk a következő nyújtáson).
    Tészta nyújtása és kekszek formázása
  5. A visszamaradt tészta darabkákat újból összegyúrjuk, kinyújtjuk, kiszúrjuk, amíg el nem fogy az egy adag tészta, és folytathatjuk a következő adaggal. A kiszúrt keksztésztát szilikonos sütőpapírra tesszük, minimális távolságra egymástól, mert inkább felfele nőnek. 180 fokon, légkeverés mellett kb. 7-8 percig, tűpróbáig sütjük. (Ha nagyon süt a sütő, akkor már akár 6 perc is elég lehet, az elején érdemes nagyon sasolni a sütőt, mert gyorsan sülnek, és a sötétbarna színük miatt nehezebben vesszük észre, ha odaégnek.)
  6. Amikor teljesen kihűltek a kekszek, kb. 1-1 teáskanálnyi pisztáciakrémmel, lekvárral összeragasztjuk azt a két oldalát, ami a tepsiben alul volt. Dobozba tesszük néhány órára, hogy a krémtől picit megpuhulhasson a keksz.

Tippek:

  • A süti kiszúrót is érdemes lisztbe mártani néhány kör szaggatás után.
  • Ha nehezen sikerül felvenni a kiszúrt tésztát, érdemes egy kis spatulával, késsel alányúlva megemelni és áttenni a tepsire.
  • Ha tésztát már túl lágynak érezzük, tegyük be egy 10 percre a hűtőbe, és utána folytassuk a nyújtást.
  • A sütést érdemes "előnnyel" elkezdeni, hogy már két nagy tepsit megpakoltunk a sütésre várakozó kekszekkel. Így amíg sülnek a kekszek, tudjuk gyártani az utánpótlást.
  • A krémből az elején érdemes kevesebbet tölteni, hogy leteszteljük mi az a mennyiség, ami nem folyik ki túlzottan, de azért már elegendő a kekszhez. Minimálisan nyomjuk csak össze a két kekszet.

Csokis linzer keksz pisztáciakrémmel képek

Ha tetszett a fenti Csokis linzer keksz recept , akkor nézd meg ezeket a hasonló keksz recepteket is: Mogyoróvajas csók, Málnás, mandulás vegán keksz recept, Almás, fahéjas zabkeksz recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, kakaópor, pisztáciakrém, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: aprósüti, édesség, karácsonyi, töltött.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Csokis linzer keksz recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Fahéja csiga krémsajttal recept
kelt tészta

Fahéjas csiga krémsajttal

Kelt tészta extrafahéjas, krémes kiadásban

Mandulás hókifli recept
sütemény

Mandulás hókifli

Közös program az ünnepi készülődésben

Kardamomos tekercs recept
kelt tészta

Kardamomos tekercs

Fűszeres huncutság hideg napokra

Hópihe kalács recept
péksütemény

Hópihe kalács

Narancsos étcsokoládé krémmel töltve

Törökmogyorós madeleine recept
sütemény

Törökmogyorós madeleine

Fehércsokival és liofilizált málnával csinosítva

Tiramisu krémes brownie keksz recept
keksz

Brownie keksz tiramisu krémmel

Tökéletes vendégváró édesség

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató