Kardamomos tekercs

Fűszeres huncutság hideg napokra

Kardamomos tekercs recept

A svéd kardamomos tekercs, vagy eredeti nevén kardemummabullar egy szupercuki péksütemény féleség, aminek csupa öröm már az elkészítése is. Akár egy pohár langyos, mézes tejjel, akár egy erős feketével fogyasztjuk, garantált gasztroélményben lesz részünk. A dánok által nevén nevezett, "kuckózós hygge" hangulat is könnyen elérhető friss, házi, kardamomos tekerccsel, egy kis gyertyafény és lágy zene társaságában. Az ünnepi készülődés, hangolódás időszakában különösen jól esik az ilyen finomság. 

Kardamomos tekercs recept

Hozzávalók:

A kelt tésztához:

  • 2,5 dl tej,
  • 25 gr friss élesztő,
  • 2 ek. kristálycukor,
  • 45 dkg finomliszt,
  • 1 tk. őrölt kardamom,
  • 1 csipet só,
  • 1 tojás,
  • 75 gr puha vaj,
  • tetejére: 1 tojás.

A kardamomos töltelékhez:

  • 100 gr vaj,
  • 5 ek. barna- vagy kistálycukor,
  • 70 gr kandírozott narancshéj,
  • 1,5 ek. őrölt kardamom.

Cukorsziruphoz:

  • 1 dl víz,
  • 10 dkg cukor.

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe szórjunk cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, szórjunk rá egy kanál lisztet, és tegyük félre, hagyjuk, hogy jól felfusson (dolgozzon az élesztő).
  2. Ha ez megtörtént, akkor a lisztet keverjük össze a kardamommal, sóval, alakítsunk ki a közepén egy mélyedést, ide öntsük a lágy vajat, tojást, és felfutott élesztős keveréket. Dolgozzuk, gyúrjuk össze alaposan, dagasztókaros robotgép segítségével.
  3. Addig gyúrjuk, amíg összeáll egy gombóccá a tészta, és szép, fényes lesz a külseje. Tegyük meleg helyre, a duplájára keleszteni kb. 1-2 óra alatt.
  4. A kelesztés ideje alatt készítsük el a tölteléket: a puha, enyhén olvasztott vajat dolgozzuk, keverjük össze alaposan a cukorral és az őrölt kardamommal.
  5. Picit gyúrjuk át a megkelt tésztagombócot, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kenjük meg mindenhol a kardamomos töltelékkel.
    Tészta kinyújtása és megkenése
  6. Gondolatban harmodoljuk el a téglalapot, hajtsuk föntről lefelé, a téglalap közepére a felső részt, majd erre mehet az alsó rész.
    Tészta hajtogatása
  7. Menjünk rajta végig finoman a sodrófával, és vágjunk két kisujjnyi darabokat a rövidebb oldala mentén.
    Tészta csíkok vágása
  8. A vékony csíkokat alakítsuk át egy hosszú nadrággá: készítsünk egy hosszú bemetszést, minthogyha teljesen szét akarnánk vágni, de felül maradjon egyben a két kisujjnyi sáv.
    Tészta csíkok formázása
  9. A "nadrágszárakat" csavarjuk át egymáson, majd tekerjük körbe csigaszerűen, mint egy kis fonatot.
    Tekercsek készítése
  10. Az így kapott, tekert fonatból készítsünk egy kis koszorút, az aljára begyömöszölve a fonat végét, majd helyezzük sütőpapírral borított tepsire, egymástól picit távolabb. Konyharuhával letakarva hagyjuk így ismét kelni, pihenni kb. 20-30 percet.
  11. Megkenjük a fonatokat egy felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverés mellett sütjük kb. 12-15 percig, tűpróbáig. Ameddig sülnek, elkészítjük a cukorszirupot: a vizet a cukorral együtt felforraljuk, összemelegítjük (amíg a cukor el nem olvad).
  12. Ha megsültek, kivesszük a sütőből, és azonnal (még forrón) lekenjük a cukorsziruppal.

 

Kardamomos tekercs képek

Ha tetszett a fenti Kardamomos tekercs recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kelt tészta recepteket is: Mini panettone recept, Aranygaluska recept, Fahéja csiga krémsajttal recept.

További receptötletek a hozzávalókból: finomliszt, friss élesztő, kardamom, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: édesség, karácsonyi, péksütemény, skandináv.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Kardamomos tekercs recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Fahéja csiga krémsajttal recept
kelt tészta

Fahéjas csiga krémsajttal

Kelt tészta extrafahéjas, krémes kiadásban

Hópihe kalács recept
péksütemény

Hópihe kalács

Narancsos étcsokoládé krémmel töltve

Bejgli recept
sütemény

Bejgli variációk

Mandulás, pisztáciás és sós mogyorós, csokis ízekben

Sós briós recept
péksütemény

Sós briós

Isteni puha és könnyed péksütemény

Foszlós kalács recept
kenyérféle

Foszlós kalács

Ami sosem hiányozhat az ünnepi asztalról

Mini panettone recept
kelt tészta

Mini panettone

Ünnepi hangulatot varázsol otthonunkba

 Nutellás babka muffin recept
péksütemény

Nutellás babka muffin

Mutatós cukiság az ünnepekre

Aranygaluska recept
kelt tészta

Aranygaluska

Dióban gazdag, örökzöld kelt tészta

Muffin buci recept
pékáru

Muffin buci

Édes, kedves, mini zsemlék a boldog napindításhoz

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató