A svéd kardamomos tekercs, vagy eredeti nevén kardemummabullar egy szupercuki péksütemény féleség, aminek csupa öröm már az elkészítése is. Akár egy pohár langyos, mézes tejjel, akár egy erős feketével fogyasztjuk, garantált gasztroélményben lesz részünk. A dánok által nevén nevezett, "kuckózós hygge" hangulat is könnyen elérhető friss, házi, kardamomos tekerccsel, egy kis gyertyafény és lágy zene társaságában. Az ünnepi készülődés, hangolódás időszakában különösen jól esik az ilyen finomság.
Kardamomos tekercs recept
Hozzávalók:
A kelt tésztához:
- 2,5 dl tej,
- 25 gr friss élesztő,
- 2 ek. kristálycukor,
- 45 dkg finomliszt,
- 1 tk. őrölt kardamom,
- 1 csipet só,
- 1 tojás,
- 75 gr puha vaj,
- tetejére: 1 tojás.
A kardamomos töltelékhez:
- 100 gr vaj,
- 5 ek. barna- vagy kistálycukor,
- 70 gr kandírozott narancshéj,
- 1,5 ek. őrölt kardamom.
Cukorsziruphoz:
- 1 dl víz,
- 10 dkg cukor.
Elkészítés:
- A langyos tejbe szórjunk cukrot, majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, szórjunk rá egy kanál lisztet, és tegyük félre, hagyjuk, hogy jól felfusson (dolgozzon az élesztő).
- Ha ez megtörtént, akkor a lisztet keverjük össze a kardamommal, sóval, alakítsunk ki a közepén egy mélyedést, ide öntsük a lágy vajat, tojást, és felfutott élesztős keveréket. Dolgozzuk, gyúrjuk össze alaposan, dagasztókaros robotgép segítségével.
- Addig gyúrjuk, amíg összeáll egy gombóccá a tészta, és szép, fényes lesz a külseje. Tegyük meleg helyre, a duplájára keleszteni kb. 1-2 óra alatt.
- A kelesztés ideje alatt készítsük el a tölteléket: a puha, enyhén olvasztott vajat dolgozzuk, keverjük össze alaposan a cukorral és az őrölt kardamommal.
- Picit gyúrjuk át a megkelt tésztagombócot, majd nyújtsuk ki téglalap alakúra. Kenjük meg mindenhol a kardamomos töltelékkel.
- Gondolatban harmodoljuk el a téglalapot, hajtsuk föntről lefelé, a téglalap közepére a felső részt, majd erre mehet az alsó rész.
- Menjünk rajta végig finoman a sodrófával, és vágjunk két kisujjnyi darabokat a rövidebb oldala mentén.
- A vékony csíkokat alakítsuk át egy hosszú nadrággá: készítsünk egy hosszú bemetszést, minthogyha teljesen szét akarnánk vágni, de felül maradjon egyben a két kisujjnyi sáv.
- A "nadrágszárakat" csavarjuk át egymáson, majd tekerjük körbe csigaszerűen, mint egy kis fonatot.
- Az így kapott, tekert fonatból készítsünk egy kis koszorút, az aljára begyömöszölve a fonat végét, majd helyezzük sütőpapírral borított tepsire, egymástól picit távolabb. Konyharuhával letakarva hagyjuk így ismét kelni, pihenni kb. 20-30 percet.
- Megkenjük a fonatokat egy felvert tojással, majd 180 fokra előmelegített sütőben, légkeverés mellett sütjük kb. 12-15 percig, tűpróbáig. Ameddig sülnek, elkészítjük a cukorszirupot: a vizet a cukorral együtt felforraljuk, összemelegítjük (amíg a cukor el nem olvad).
- Ha megsültek, kivesszük a sütőből, és azonnal (még forrón) lekenjük a cukorsziruppal.