Fahéjas csiga krémsajttal

Kelt tészta extrafahéjas, krémes kiadásban

Fahéja csiga krémsajttal recept

Egy igazi, ünnepi hangulatba hozó, csakis jókedvet árasztó, téli, "hygge" recepttel állunk szemben. Klasszikus kelt tészta az alapja, amit egy nagy téglalappá nyújtunk ki, pazarul megszórjuk fahéjas cukorral, feltekerjük, nagyobb csigákra vágjuk fel, majd a csiguszokat tortaformába rendezzük. Megsütjük, közben folyamatosan sóhajtozunk a lakásban áradó, fantasztikusan finom, fahéjas illattól. Alig várjuk, hogy végre kihűljön, és amikor már csak éppen langyos, megkenjük a vaníliás krémsajttal. Azon nyomban lecsípünk egy csigát, és egy kakaó kíséretében jól elmajszoljuk.

Fahéja csiga krémsajttal recept

Hozzávalók egy 28/32 cm átmérőjű tortaformához:

A kelt tésztához:

  • 3,5 dl tej,
  • 2,5 dkg friss élesztő,
  • 8 dkg kristálycukor,
  • 60 dkg finomliszt,
  • csipet só,
  • 1 tojás,
  • 8 dkg puha vaj.

A fahéjas csiga töltelékéhez, és a mázhoz:

  • 5 dkg olvasztott (könnyen kenhető) vaj,
  • 2,5 dkg őrölt fahéj
  • 30 dkg cukor,
  • 10 dkg natúr, tejszínes krémsajt,
  • vanília őrlemény, aroma vagy cukor,
  • 4 ek. porcukor,
  • tetejére: 1 tojás.

Elkészítés:

  1. A langyos tejbe szórjunk egy evőkanálnyi cukrot (a 8 dkg-os mennyiségből), majd morzsoljuk bele a friss élesztőt, szórjunk rá egy kanál lisztet, és tegyük félre, hagyjuk, hogy jól felfusson (dolgozzon az élesztő).
  2. Ha ez megtörtént, akkor a lisztet keverjük össze a sóval, alakítsunk ki a közepén egy mélyedést, ide öntsük a lágy vajat, tojást, és felfutott élesztős keveréket. Dolgozzuk, gyúrjuk össze alaposan, akár dagasztókaros mixer/robotgép segítségével.
  3. Addig gyúrjuk, amíg szépen összeáll egy gombóccá a tészta, és szép, fényes lesz a külseje. Tegyük meleg helyre, a duplájára keleszteni kb. 1-2 óra alatt.
  4. Nyújtsuk ki egy nagy (kb. 50-70 cm hosszú) téglalapra, és kenjük meg vajjal.
    Tészta kinyújtása
  5. Szórjuk meg a fahéjas cukor keverékével, és kanállal vagy nyújtófával döngöljük, nyomkodjuk bele a tésztába a cukros réteget.
    Fahéjas cukorral megszórni
  6. A hosszú részénél fogva tekerjük fel szorosan, mint a bejglit.
    Tészta feltekerése
  7. Vágjunk belőle kb. 5-6 cm-es csigákat, és helyezzük a sütőpapírral bélelt (nagyobb) tortaformába, vagy akár egy nagyobb tepsibe. Hagyjuk legalább félórán keresztül tovább kelni.
    Fahéjas csigák formázása, kelesztése
  8. Megkenjük tojással, és 170 fokon, légkeverés mellett sütjük kb. 30 percig, tűpróbáig.
  9. Ha kihűlt, megkenjük a porcukros, vaníliás krémsajttal.

Tippek:

  • Fahéj helyett akár kakaóporral is készíthetjük, és a tetejéről elhagyható, vagy más fűszerekkel, étcsoki díszítéssel is variálható a krémsajtos máz.
  • Formázásnál arra figyeljünk, hogy legyen helye a formában a csigáknak tovább növekedni, mert, ha túl szorosak, akkor kevésbé szépek, persze akkor is nagyon finomak. :)
  • Mandulával vagy más maggal is megszórhatjuk sütés előtt.
  • A krémsajtos rétegbe is keverhetünk fahéjat, narancshéjat, citromhéjat.
  • A tetejét még melegen meglocsolhatjuk kevés cukros vagy mézes sziruppal, tejjel, narancslével, vagy kókusztejjel (max. 1 dl mennyiséggel), ettől még puhább és zamatosabb lesz.

Fahéjas csiga krémsajttal képek

Ha tetszett a fenti Fahéja csiga krémsajttal recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló kelt tészta recepteket is: Mini panettone recept, Aranygaluska recept, Kardamomos tekercs recept.

További receptötletek a hozzávalókból: fahéj, finomliszt, friss élesztő, krémsajt, tojás, vaj. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: amerikai, édesség, karácsonyi, péksütemény, töltött.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

1 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 5

Fahéja csiga krémsajttal recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató