A recept ötletét Papp Emese cukrász szolgáltatta a Nők lapja Konyha egyik számából. Most sem csalódtam Emese receptjében, pont olyan gusztusos lett, mint amilyen az ő képén. Gyakorlatilag bármilyen idénygyümölcsből elkészíthetjük ezt a pitét. Őszibarack helyett viszont azért választottam nektarint, mert ennek keményebb a húsa és így nyugodtabb voltam afelől, hogy a gyümölcshús nem áztatja el a tésztát.
Citromos nektarin pite recept
Hozzávalók egy kerek piteformához (kb. 8-10 szelet):
- 10 dkg vaj enyhén megolvasztva,
- 10 dkg porcukor,
- 1 cs. vanília cukor,
- 2 tojás,
- 1 dl citromos joghurt,
- 12 dkg liszt (fele-fele arányban használtam finom- és réteslisztet),
- 1/2 cs. sütőpor,
- 1 nagy citrom reszelt héja,
- 3-4 db nektarin/őszibarack.
Elkészítés:
- A vajat enyhén megolvasztjuk és a porcukorral, vaníliacukorral, tojásokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a joghurtot, a lisztet a sütőporral, belereszeljük a citrom héját és készen is volnánk a tésztával.
- Kivajazott, lisztezett piteformába simítjuk és vékony szelet barack darabokkal díszítjük (körberakjuk).
- 180 fokra előmelegített sütőben sütjük 160-180 fokon kb. 20-30 percig, tűpróbával azért sosem árt ellenőrizni a tészta állapotát.
- Tálaláskor megszórhatjuk fahéjas porcukorral.