Amatriciana, azaz szalonnás, paradicsomos tészta

A kedvenc olasz paradicsomos tésztám

Szalonnás, paradicsomos (amatriciana) tészta recept

Sikerült egy újabb kedvenc olasz tésztaszószra lelnem: sugo all'Amatriciana, így hangzik, ami eredetileg a Rómához közeli Amatrice olasz városkából származik. A fantasztikus olasz konyhához hűen csupán néhány minőségi alapanyagból áll, mégis fenséges egytálétel, még úgyis, hogy nem tettem bele sem bazsalikomot, sem oregánót. Pedig ezelőtt bazsalikom nélkül el sem tudtam képzelni a paradicsomos tésztát. Most viszont igyekeztem betartani az olasz recept előírásait. 

Szalonnás, paradicsomos (amatriciana) tészta recept

Hozzávalók kb. 4 személyre:

  • kb. 300-400 gr tészta (pl. bucatini vagy spagetti),
  • pici olívaolaj,
  • 40 dkg hámozott paradicsom konzerv, vagy friss paradicsom meghámozva,
  • 1 dl fehér száraz bor,
  • chili paprika,
  • 20 dkg húsos szalonna (pl. kolozsvári),
  • 10 dkg pecorino sajt,
  • só, bors

Elkészítés:

  1. A tésztát forró vízben megfőzzük és ez idő alatt elkészítjük a mártást.
  2. Egy csepp olíván megsütjük a csíkokra szeletelt szalonnát, ráöntjük a bort, az aprított chili paprikát, majd kikanalazzuk a sült szalonna darabkákat és félretesszük.
  3. A visszamaradt szószhoz adjuk a paradicsomot, kb. 10 perccel később pedig a reszelt sajt felét.
  4. Szükség esetén sózzuk, borsozzuk és a végén tegyük vissza a szalonna darabokat.
  5. Ekkor a leszűrt tésztával keverjük át a szószt és sajttal szórva tálaljuk.

Amatriciana, azaz szalonnás, paradicsomos tészta képek

Ha tetszett a fenti Szalonnás, paradicsomos (amatriciana) tészta recept, akkor nézd meg ezeket a hasonló tészta recepteket is: Sült paradicsomos, krémsajtos spagetti recept, Tojásos nokedli fejes salátával recept, Medvehagyma pesztós, házi fettuccine recept.

További receptötletek a hozzávalókból: chili, fehér bor, hámozott paradicsom, kolozsvári szalonna, pecorino sajt. Böngéssz a kapcsolódó receptkategóriákban: főétel, gyorsan elkészíthető, olasz, tészta.

Megosztás

Oszd meg a receptet másokkal is!

Hozzászólások

A hozzászóláshoz és értékeléshez belépés szükséges.

2 értékelés alapján a recept átlagos pontszáma: 3.5

Szalonnás, paradicsomos (amatriciana) tészta recept

Nézd meg ezeket a recepteket is!

Dian Márti - az Ízzel-lélekkel gasztroblog szerzője

Hello! Márti vagyok, lelkes gasztroblogger 2010 óta. Örömforrás, hála, feltöltődés: ezt jelenti számomra a sütés-főzés. Próbáld ki Te is letesztelt és saját receptjeimet! :)

Receptkereső

Az Ízzel-lélekkel gasztroblogon megjelenő tartalmakra, írásokra, receptekre és fényképekre a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. A szerző engedélye nélkül történő másolásuk, felhasználásuk, valamint a szerzői jog bármilyen megsértése jogkövetkezményeket von maga után.

Ízzel-Lélekkel.hu gasztroblog © 2010-2023 Minden jog fenntartva | Adatkezelési tájékoztató