2013. augusztus 1., csütörtök

Hagymás-rizses rakott csirke, vagyis amolyan igazi réteges egyveleg

Ez a rakott egytálétel is a múltkori sárgabarack dzsem főzés közben pattant ki a fejemből. Rakott húst már régen sütöttem és szeretem az olyan ebéd megoldásokat, amikor egy füst alatt elkészül a főétel és a köret is, ami nemcsak időt takarít meg, hanem magát a „köretet” is sokkal ízletesebbé varázsolja. Nem készültem fel a főzésre, így csak olyan hozzávalókat használtam, ami éppen volt itthon, ebből adódik, hogy semmilyen különleges összetevőre nincs szükség a teszteléshez. A lila- és vöröshagymát, cukkini karikákat, rizst, húst, szalonnát rétegesen egymásra fektetettem, így „nyersen” összerakva sütöttem össze ezeket a sütőben és nagyon ízlett, ahogy a hagyma és a fokhagymás tejszínes öntet íze átjárta a husit, a cukkinit és a rizst, szóval bár nem terveztem, de úgy vélem itt a helye a blogon a receptnek.

Hozzávalók négy személyre:
  • 60 dkg csirkemell filé,
  • 2-2 közepes fej vörös- és lilahagyma,
  • 1 nagy cukkini,
  • 6-8 szelet bacon szalonna,
  • 4 dl tejszín,
  • 7-8 gerezd fokhagyma,
  • só,
  • 15-20 dkg reszelt sajt,
  • kb. 8-10 evőkanálnyi leöblített rizs,
  • víz,
  • olívaolaj.
Ez amolyan mindent egymásra dobálós rakott finomság, így csak némi előkészülést igényel, utána a sütő végzi a munkát.  Az olívaolajjal kikent jénai tálba szórjuk a hagyma karikákat, rászórjuk a rizs 1/3-át, ráfektetjük a kiklopfolt, befűszerezett vagy csak besózott csirkemell szeletek egy részét, meglocsoljuk a reszelt fokhagymával elkevert tejszínnel (az öntethez csak 2 dl tejszínt használunk), ráfektetünk 3-4 szalonnacsíkot, majd a megsózott cukkini karikákkal beborítjuk és így folytatjuk, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére cukkini, (és ha maradt rizs) és 2 dl tejszínnel elkevert reszelt sajt kerül. A biztonság kedvéért kb. 2 dl vizet öntünk még hozzá és a tál tetejével leborítva sütjük 170-180 fokon kb. egy órán keresztül. A gőzben és a folyadékoknak köszönhetően csodásan megpuhul a rizs, a szalonna a csirkemellet sem hagyja kiszáradni, így minden finom puha és omlós lesz. A végén pár percig fedő nélkül piríthatjuk a tetejét, ha szeretnénk, hogy jobban rásüljön a sajt. Jó étvágyat kívánok!
Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció