2013. augusztus 29., csütörtök

Újdonság pizza fronton: nápolyi pizzaszendvics (la pizza parigina napoletana)

Egészen véletlenül bukkantam erre a receptre egy olasz oldalon, ami állítólag a nápolyiak egyik nagy kedvence. Csupán annyiban különbözik a pizzától, hogy a megszokott tészta, paradicsomszósz és feltétek hármasa mellett a tetejére még egy réteg leveles tészta is kerül. Ennek köszönhetően amolyan pités, calzone (hajtott vagy töltött pizza) jellegű finomság születik, amit könnyű magunkkal vinni akár egy piknikre is és töltött mivoltának köszönhetően sokáig meleg marad.

Hozzávalók egy nagy téglalap alakú tepsihez (kb. 4 személyre):
A pizzatésztához:
  • 50 dkg liszt,
  • 3 dl víz,
  • 12,5 g friss élesztő,
  • 1 tk. cukor,
  • 3 ek. olívaolaj,
  • 10 g só.
A parigina többi részéhez:
  • 150 g prosciutto cotto (vagy főtt sonka szeletek),
  • 20 dkg hámozott paradicsom,
  • 20-30 dkg szeletelt mozzarella sajt,
  • kb. 25 dkg leveles tészta (mirelit vagy házi),
  • só, bors,
  • friss oregánó,
  • 1 tojássárgája.
Elsőként a pizzatésztát készítsük el: a meglangyosított vízbe szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és futtassuk fel. A lisztet az olívaolajjal és az élesztős vízzel jó alaposan gyúrjuk össze, majd meleg helyen pihentessük, kelesszük duplájára.
Amikor már megkelt a tészta, nyújtsuk ki a tepsi méretének megfelelően, kenjük meg a leturmixolt és ízesített hámozott paradicsom szósszal (picit hagyjunk belőle), fektessük rá a sonka szeleteket, sajtot, erre kenjük egy kicsit még a paradicsomszószból, majd helyezzük a tetejére a vékonyra nyújtott leveles tészta lapot. A széleit nyomkodjuk össze és egy villával szórjuk át több helyen a pariginat. 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 20-30 percet, amíg a teteje szépen meg nem pirul.
Buon appetito! :)
Receptajánló:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Szponzoráció